Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

A virslik célkeresztben

2013. október 11., elelmiszer.hu/SV
Címkék: visrli felmérés fogyasztó Ipsos ízfokozó
Mint minden élelmiszer esetében, a virslinél is az a legfontosabb szempont, hogy finom legyen, jó legyen az íze. De mi számít jó íznek? 2013 augusztusában átfogó kutatást készített az Ipsos azzal a céllal, hogy felmérje a magyar háziasszonyok véleményét a piacon kapható virslikről
A kutatás során 360 háziasszony véleményét kérdezték meg Budapesten, Debrecenben, Pécsett és Győrött. Válaszadóik vakteszt formájában összesen 14 terméket értékeltek, amelyek jól reprezentálják a magyar virsli piacot: voltak köztük hagyományos, prémium, füstölt és kifejezetten gyerekeknek szánt termékek is.
 
A magyar háziasszony számára a fűszerezettség az elsődleges, amely nem baj, ha füstölt ízzel párosul. Ugyanakkor az is kiolvasható a kutatás eredményeiből, hogy nem könnyű különbséget tenni a fűszereknek illetve az ízfokozóknak és adalékanyagoknak köszönhető intenzív íz között.
 
Szín esetében nagy különbséget látnak a fogyasztók a piacon lévő termékek között, de gyakran értékeltek gyengébbnek olyan prémium termékeket is, amelyek nem tartalmaztak színfokozókat.
 
Azt sem vették figyelembe, hogy az alapanyag (sertés vagy baromfi) eltérő színt okozhat, mindent egy elvárt „virsli színhez” hasonlítottak.
 
Összességében véve elmondható, hogy a fogyasztók jól érzékelik a hagyományos és a prémium minőségű termékek közötti különbséget, szinten minden szempont szerint pozitívabban értékelték a prémium virsliket. Legkönnyebben az állag alapján tudják beazonosítani a jobb minőségű termékeket, melyek valódi hústartalma magasabb.
 
Érdekesség, hogy a kutatás során megkérdezett 5-12 éves gyerekek (akik anyukájukkal érkeztek az interjúra) szintén annak alapján különböztették meg leginkább a kóstolt termékeket, hogy „milyen érzés volt beleharapni”.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez