Keresés a tartalomban:
Életmód

Orsolya napi vásár

2013. október 18., koszeg.hu/SV
Címkék: Kőszeg vásár kézműves civil szervezetek
Az idén 12. alkalommal rendezi meg Kőszegen október 19-20. között a „Natúrpark ízei”-Gasztronómiai fesztivált és Orsolya napi vásárt a Jurisics- vár Művelődési Központ és Várszínház az Írottkő Natúrparkért Egyesület segítségével. A rendezvényen évek óta megjelennek a helyi civil szervezetek is, kirakodóvásárt tartanak a natúrpark 16 településének kézművesei: borászok, méhészek, az érdeklődők pedig kóstolhatnak, vásárolhatnak.
A 2005. óta a helyi német és horvát kisebbségek étel– és süteménykülönlegességeivel szerepelnek a rendezvényen. A szervezők meghívására kiállítók érkeznek a Geschriebenstein Natúrpark településeiről, de érkeznek kézművesek az ország más területeiről is. A Bihari Népművészeti Egyesület öt mesterséggel jelezte vissza részvételi szándékát az Orsolya-napi Vásárra (szövő, nemezkészítő, szűrös - ez a speciális bihari szűrrátétes technika jelen esetben derecskei specialitás - , vesszőfonó és ötvös).
 
A történelmi belváros egyedi hangulatú terei, utcái biztosítják a kézműves kirakodóvásár helyszínét. Egyél-igyál sajátból! A szervezők, a hagyományápolás, a kóstolt termékek megbecsülése, és környezetvédelmi szempontok alapján akciót hirdetnek a vendégek részére, hogy hozzanak magukkal saját, nem eldobható poharat, tányért, evőeszközt! A megszokott, minőségi eszközök használata révén valószínűleg gusztusosabb formában tudnak kóstolni, a kiváló termékek fogyasztása kulturáltabb módon történhet, ráadásul nem terhelik környezetüket eldobható műanyag eszközökkel.
 
A rendezvény ideje alatt Ízek az Alpokaljáról címmel sütemény-, lekvár és gyümölcs minden felhasználási, tartósítási formájának versenyét hirdetik a szervezők (lekvárok, jam-ek, ízek, szörpök, aszalékok), a helyi civil szervezetek pedig főzőversenyen mutathatják be főzőtudományukat. A helyi éttermek, cukrászdák egy része szintén csatlakozik a rendezvényhez, hiszen speciális, a vidék jellegzetes terményeinek felhasználásával készült ételeket kínálnak a betérő vendégeknek, akik gesztenyével, sütőtökkel, mézzel készült ínyenc falatokat kóstolhatnak.
 
Mindkét napon Örökbefogadó Napot tart a Fekete István Állatvédő Egyesület. A rendezvényen kiállít a Pannon Helyi Termék Nonprofit Kft. is. A fesztivál 2009-ben elnyerte a Jó minősítésű gasztronómiai fesztivál címet!

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez