Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Elfogadták az engedélyezett aromaanyagok listáját

2012. október 1., Európai Bizottság
Címkék: Európai Bizottság élelmiszer biztonság aromaanyagok élelmiszer
Az Európai Bizottság által a mai napon elfogadott két jogszabálynak köszönhetően az aromaanyagok használata hamarosan még biztonságosabb és átláthatóbb lesz. Csak azok az aromaanyagok kapnak engedélyt élelmiszeripari felhasználásra, amelyek a jóváhagyott listákon szerepelnek.
Ezúttal uniós szinten értékelték azokat, az élelmiszerek ízének és/vagy illatának megváltoztatására használt aromaanyagokat, amelyeket az élelmiszerek széles körében – mint üdítőitalok, édességek, gabonafélék, sütemények és joghurt – régóta biztonságosan alkalmaznak.
 
„Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és más tudományos testületek jelenlegi erőfeszítéseinek köszönhetően ez az aromaanyagokra vonatkozó jogszabály – mind a lakosság, mind az ágazat számára – nagymértékben javítja az információk átláthatóságát. Ezen túl az érintettek könnyebben tájékozódhatnak az élelmiszerekben felhasználható aromaanyagokról” – nyilatkozta John Dalli, egészség- és fogyasztóügyi biztos.
 
Ez a két új jogszabály egyértelművé teszi és összehangolja az aromaanyagok egységes piacon történő felhasználását:



Az új lista több mint 2 100 engedélyezett aromaanyagot tartalmaz. További 400 forgalomban marad mindaddig, amíg az EFSA lezárja értékelésüket. Ezeket már régóta alkalmazzák, és használatukat más tudományos testületek biztonságosnak ítélték meg.

Az átláthatóság fokozása

Az új jogszabály egyik nagy előnye, hogy megteremti az információk átláthatóságát és egyértelműségét. Ezentúl azon élelmiszer-kategóriák szerint sorolják fel az engedélyezett aromaanyagokat, amelyekben használatuk megengedett. Az átláthatóságot javítja, hogy a listát közzéteszik egy online adatbázisban, amely a fogyasztók, az élelmiszer-ipari vállalkozások és a tagállami élelmiszer-ellenőrző hatóságok számára lehetővé teszi az élelmiszerekben engedélyezett aromák egyszerű beazonosítását.
Az aromaanyagok engedélyezésének feltételei
Egy aromaanyag csak abban az esetben engedélyezhető, ha használatakor teljesülnek a következő feltételek:Az aromák engedélyezésekor más releváns szempontokat is figyelembe lehet venni. Ezek többek között az erkölcsi, a hagyományos és a környezeti tényezőket foglalhatják magukban.

Hatósági fellépés


A tagállami végrehajtó hatóságok feladata annak biztosítása, hogy a nem engedélyezett aromaanyagot tartalmazó élelmiszereket kivonják a forgalomból. Az EU élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerén (RASFF) keresztül az Európai Bizottságot és a többi tagállamot is értesíteniük kell a szóban forgó anyagról.

Előzmények

Az engedélyezett aromaanyagok listája fontos mérföldkövet jelent az aromaanyagokról szóló, 2008 decemberében elfogadott keretrendelet végrehajtása tekintetében. Megköveteli, hogy az aromaanyagok a fogyasztók megtévesztése nélkül, biztonságosan kerüljenek felhasználásra.

A listát tartalmazó adatbázis:

https://webgate.ec.europa.eu/sanco_foods/?sector=FFL

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez