Keresés a tartalomban:
Jog

Fogyasztóvédelmi ellenőrzés

Több mint 100 milliós kiszabott bírság

2012. október 11., MTI
Címkék: áruházlánc ellenőrzés fogyasztóvédelem fiatalkorú dohánytermék kiszolgálás alkoholtermék
Kedvezőtlen eredménnyel zárult a budapesti és a Pest megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőségek áruházláncokhoz tartozó üzleteinek ellenőrzése. A Felügyelőségek munkatársai kiemelkedően magas számú szabálytalanságot találtak ezen a területen, a kifogásolási arány 70% körüli volt.

Áruházláncok ellenőrzése a fővárosban

A 2012. augusztus-szeptemberi fokozott ellenőrzési időszakban az áruházláncokhoz tartozó üzletek ellenőrzésénél a BFKH Fogyasztóvédelmi Felügyelősége árfeltüntetés, jótállás-szavatosság és piacfelügyeleti-termékbiztonság témakörökben, valamint a 18 év alattiak dohány- és alkoholtermékkel való kiszolgálásáról folytatott vizsgálatokat. A 131 ellenőrzött egységből 91 esetben indult eljárás és született elmarasztaló intézkedés. Ez azt jelenti, hogy az ellenőrzések 69%-ában tapasztaltak szabálytalanságot. Egész évre vetítve az áruházláncokban végzett ellenőrzések száma közel 200, az első fokon kiszabott bírság pedig több mint 100 millió forint volt.

A fiatalkorúak dohány- és alkoholtermékkel való kiszolgálásáról

Az áruházláncoknál a fiatalkorúak alkohollal és dohánytermékkel való kiszolgálásának ellenőrzése során összesen 57 próbavásárlást (27 áruházat érintően) végeztek a fővárosi felügyelőség munkatársai, több ütemben. A 27 üzletből 18-nál kiszolgálták a fiatalkorú közreműködőket, ez 66%-os kifogásolási arányt jelent.
 
Fontos, hogy a vállalkozás kiszolgáláskor nem hagyatkozhat egyszerűen a fiatalkorú megjelenésére. A jogszabályi előírás alapján az igazoltatás nem kötelező, de ha ezt a kiszolgáló személy elmulasztja, a vásárló életkorára vonatkozó tévedés jogkövetkezményeit a vállalkozás köteles viselni.
 
A dohányárukkal és alkohollal történő kiszolgálás szomorú tapasztalatait figyelembe véve más területeken, mind a vendéglátás (a kifogásolási arány 80%-os volt a nyáron) mind a kereskedelem területén tovább folytatódnak az ellenőrzések.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez