Keresés a tartalomban:
Autó

Eljött a téligumi ideje

Mely országokban kötelező a téligumi és/vagy a hólánc?

2013. november 25., Arany_Média/SV
Címkék: aut gumiabroncs téligumi DOT szám Magyar Gumiabroncs Szövetség
Sok autós egyáltalán nem használ téligumit. A fokozott balesetveszély miatt a Magyar Gumiabroncs Szövetség al elmúlt időszakban többször javasolta, hogy hazánkban is legyen ajánlott a téligumi használata. Sokan csak akkor cserélik le a nyári gumikat télire, ha leesik az első hó, pedig már jóval előtte ajánlott lenne. Amikor 7 fok alá csökken a hőmérséklet, akkor jön el a téligumi ideje. A téli gumiabroncs ennél hidegebb időben biztosabb tapadást és irányíthatóságot biztosít a csúszós, fagyos útfelületen. Tehát ne feledjük, nem csak a hóban!

Milyen idős lehet egy gumi? A DOT megmondja

A gumiabroncs nem gyorsan romló termék, hanem tartós fogyasztási eszköz: szakszerű tárolás esetén a nem használt abroncs 5 évig mindenképpen újnak tekinthető, azaz felszerelhető!
 
Hogy mennyi idős a gumi, azt az oldalán megtaláljuk. A DOT szám a gumiabroncsok oldalfalán található jelölés, ami a gumi gyártási idejét is mutatja. A DOT szám utolsó 4 karakteréből tudjuk meg a gyártás időpontját. Az utolsó 4 számjegyből az első kettő a gyártási év adott hetét, a második kettő a gyártási évet jelöli.
 
A gyártási folyamat során a gumiabroncsba olyan adalékanyagok kerülnek, amelyek megakadályozzák a minőségromlást, az elöregedést. Ezek az adalékanyagok biztosítják, hogy az abroncs tulajdonságai élethosszig megmaradjanak. A gumiabroncs-szövetség szakértői szerint a gyártás után 5 évvel az abroncsok teljesítménye nem romlik, amennyiben azok tárolása szakszerű volt.
 
Jelenleg nincs olyan jogszabály, ami szabályozná, hogy mikor kell a gumiabroncsokat véglegesen lecserélni, de a szakemberek véleménye szerint 10 évnél idősebb - akár még nem használt - abroncsokat semmilyen körülmények között ne vásároljunk meg, és ne használjunk már!

Ha gyorsan kopik a gumi…

Az idő előtti abroncskopás megelőzésében fontos szerepet játszik a kerekek megfelelő kiegyensúlyozása. A kerékcserék alkalmával a szervizek centrírozással előzik meg a kiegyensúlyozatlanságból fakadó problémákat. A kiegyensúlyozatlanság következtében hamarabb tönkremehetnek a gépkocsi futómű-alkatrészei és a vezető is hamarabb elfáradhat a folyamatos kellemetlen rezonancia következtében – figyelmezteti az autósokat a Magyar Gumiabroncs Szövetség.



Mely országokban kötelező a téligumi és/vagy a hólánc?

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság összegyűjtötte és közzétette, hogy hazánkban és Európa országaiban milyen előírások vonatkoznak a téligumi és a hólánc használatára. Érdemes végignézni, külföldre indulóknak kötelező olvasmány!
 
Magyarország:
 
Hazánkban egyelőre nem vezették be a téligumi kötelező használatát. Viszont a közútkezelő az időjárási és útviszonyok függvényében egyes útszakaszokon kihelyezhet „Hólánc használata kötelező” táblát. Ilyen útszakaszon csak olyan járművel szabad közlekedni, amelynek legalább a hajtott tengelyén lévő gumiabroncsán hólánc van. Hazánkban a szöges abroncsok használata közúton tilos!
 
Ausztria:
 
November 1. és április 15. között, személygépkocsi és 3,5 tonna megengedett össztömegnél nem nehezebb teherautóknál, télies útviszonyok esetén Ausztriában kötelező vagy minden keréken legalább 4 mm profilmélységű télgumi vagy csak a meghajtott tengelyen a hólánc használata. Hóláncot azonban csak abban az esetben szabad használni, ha az úttestet összefüggő hó- vagy jégréteg borítja és a hólánc nem károsítja az útburkolatot. A rendelet megszegői 35 €-tól 5000 €-ig terjedő büntetésre számíthatnak, ráadásul bizonyos esetekben a biztosítók sem térítik meg a nyári gumival felszerelt autókban keletkezett kárt. 3,5 tonna össztömeg feletti járművek esetén legalább a hajtott tengelyen kötelező a radiál abroncsok esetén 5 mm, diagonál abroncsok esetén 6 mm profilmélységű téligumik használata. Továbbá a sofőr köteles hóláncot tartani a járműben.
 
Csehország:
 
November 1. és április 30. között a 3,5 tonna össztömegnél nagyobb járművek esetén, legalább a hajtott tengelyen, legalább 6 mm profilmélységű téligumi használata kötelező Csehországban azokon az útszakaszokon, ahol ezt táblák jelzik. A hólánc használatát szintén táblák jelzik.
 
Franciaország:
 
Franciaországban általánosan nem kötelező a téligumik használata, viszont a hólánc kötelező tartozék, amelynek használata a táblákkal jelzett szakaszokon kötelező.
 
Horvátország:
 
Jeges útviszonyok vagy 5 centiméternél nagyobb hó esetén Horvátországban kötelező hóláncot tartani az autóban. Téli útviszonyok között kötelező legalább a hajtott tengelyen a téli vagy négy évszakos gumiabroncsok használata. Lika és Gorki Kotar körzetében kötelező a hólánc használata.
 
Luxemburg:
 
A téligumi nem kötelező, de ajánlott. Érdekesség, hogy tilos a vegyes felszerelés (pl. elől téli, hátul nyári) alkalmazása!!!
 
Németország:
 
Kötelező előírás nincs, viszont aki havas-jeges úton nyári gumival közlekedik, az 40 €, aki a forgalmat akadályozza (pl. elakad a nyári gumival), 80 € büntetésre számíthat. A hólánc használatát táblák szabályozzák. Téliguminak minősülnek az M+S és hópihejelzéssel ellátott gumik, a minimális profilmélység 1,6 mm. Teherautók és autóbuszok esetében elegendő csak a meghajtott tengelyre téli gumikat felszerelni.
 
Olaszország:
 
Időjárástól függ, a sípályákra vezető utakon kötelező lehet a téligumik és a hólánc használata. Aosta-völgyben október 15. és április 15. között kötelező a téligumi használata.
 
Svájc:
 
Svájcban nem kötelező a téligumi, viszont elvárás az útviszonyoknak megfelelő felszerelés. Ha valaki nyári gumival balesetet okoz vagy elakad, a magas bírságon és kártérítésen túl a mentési költségek megfizettetésére is számíthat. A hólánc használatát táblák szabályozzák.
 
Szerbia:
 
November 1. és április 1. között, ha az időjárási viszonyok indokolják, Szerbiában kötelező a téligumi vagy a hólánc használata.
 
Szlovákia:
 
Személygépkocsik esetében nincs dátumhoz kötve, viszont ha az utat összefüggő hó- vagy jégréteg borítja, akkor Szlovákiában kötelező mind a négy keréken legalább 4 mm profilmélységű téligumi használata. Ennek hiányában a büntetési tétel 60 €. Teherautók és autóbuszok az időjárási és útviszonyoktól függetlenül november 15. és március 31. között legalább a hajtott tengelyen kötelesek téligumit használni. Fontos! Az autópályákon mérik az előírt (70 méter) követési távolság betartását!
 
Szlovénia:
 
November 15. és március 15. között Szlovéniában kötelező a téligumi használata, ebből azonban elég kettő is. 5 centiméternél nagyobb hó esetén kötelező a hólánc is, ezt már a határon is ellenőrizhetik.
 
Románia:
 
Romániában november 1. és március 31. között kötelező a téli gumik használata. Aki bizonyíthatóan a téligumik hiánya miatt okoz balesetet vagy forgalmi akadályt, az a kártérítésen és a mentési költségeken túl 400-2000 lej büntetésre számíthat, továbbá a biztosító is elutasíthatja a kárigényét.
 
Finnország, Lettország, Litvánia, Észtország:
 
December 1. és március 1. között kötelező minden járművön a téligumi.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet
Kapcsolódó oldalak
»ADAC téligumi teszt 2013

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez