Keresés a tartalomban:
Jog

Zsebre dolgoztak a szolgáltatók

2013. november 29., piacesprofit.hu/SV
Címkék: számlaadás áfa ellenőrzés NAV adózás
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) dél-budapesti adóellenőrei ideiglenesen lakást béreltek a fővárosban azért, hogy ellenőrizzék a házhoz jövő szolgáltatók adózási fegyelmét. Céljuk az volt, hogy kiszűrjék a bevételeiket eltitkolókat, és felfedjék a feketefoglalkoztatást. Különösen a magukat az interneten hirdető, lakásfelújítást végző „mesterekre” koncentráltak, és különböző javítási, szerelési munkákat rendeltek meg.
Az ellenőrzések eredménye elgondolkodtató, hiszen a zárlakatos, az üveges, az épületasztalos, a szobafestő, a víz-, a villany- és a háztartásigép-szerelő sem adott számlát a munkadíjról, azaz tízből kilencen zsebre dolgoztak. Csupán az egyik rovarirtó társaság alkalmazottja ragadott számlatömböt, és teljesítette önként a bizonylatadási kötelezettséget. Mint kiderült, őt a kft. szabályosan be is jelentette.
 
Az ellenőrzések arra is fényt derítettek, hogy a vizsgált szolgáltatók mintegy 15 százaléka adószám nélkül, üzletszerűen folytatta tevékenységét, sőt akadt olyan is, aki korábbi munkáltatójának cégnevével visszaélve vállalt lomtalanítást. Ez utóbbi esetben az érintett cég a nevével való visszaélés és rossz hírnév keltése miatt feljelentést tett.
 
Az ellenőrzés új módszere olyannyira meglepte az érintetteket, hogy az egyikük a kapun kilépve kiabálásba kezdett, és hangosan közölte a környék lakóival, „Itt lakik a NAV”, egy mosógépszerelő pedig csak annyit mondott a jegyzőkönyv felvételekor, hogy „Ezt a NAV nem szokta ellenőrizni”.
 
A tapasztaltak igazolták, hogy szükség van a NAV ellenőrzéseire ebben a szektorban is, így ezzel a módszerrel az adóhivatal a továbbiakban is élni fog a fővárosban és Pest megyében. Ugyanakkor az eddig feltárt jogsértések elkövetői sem ússzák meg csupán egy mulasztási bírsággal, eltitkolt bevételeiket és tényleges adókötelezettségüket a NAV utólagosan vizsgálja, illetve behajtja.
 
Az adóhatóság nem először tett kirándulást az adócsalásokban húzóágazatnak számító magyar szolgáltató szegmensben: legutóbb autószerelők felejtettek el számlát adni, korábban egy magánnyomozó buktatta le saját magát, de volt, hogy egy pékségben kiflire éheztek az ellenőrök, akik rendszeresen kiugranak a nagybani piacokra is, de előfordult az is, hogy egy zumbaoktató felejtett el számlát adni, már egy jósnő is bukott az adóellenőrökön, de osztottak pár körmöst a szépségápolási iparban is, nemrégiben pedig egy egész repülőgépgyárat foglaltak le.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez