Keresés a tartalomban:
Elektronika

Karácsonyi bevásárlás a neten

Óvatosan az akciókkal!

2012. november 23., Kaspersky Lab
Címkék: online áruház webáruház online vásárlás karácsony Kaspersky internet security
Advent és karácsony közeledtével az online webáruházak már az ünnepi rohamra készülődnek. Az interneten vásárlók száma évről évre növekszik, az elmúlt évben a mobilfelhasználók tovább növelték ezt az arányt . Azonban az ünnepek közeledtével a kiberbűnözők is aktivizálják magukat. Tippek a biztonságos online karácsonyi vásárláshoz

Ne dőljünk be a gyanúsan kedvező ajánlatoknak

Az online vásárlás nem csak kényelmes, de akár anyagilag kedvezőbb megoldásokat is kínálhat. Az árukereső programok segítségével könnyen megtalálhatjuk a legolcsóbb árakat, azonban nem szabad elfelejteni, hogy az online áruházak virtuális kirakatok, vagyis a termék áráról, minőségéről, szállítási feltételeiről csak az eladóra tudunk hagyatkozni. Ezért a legnagyobb körültekintéssel érdemes válogatni a termékek között, különösen amikor egy gyanúsan kedvező árajánlattal találkozunk az interneten.

Ismerjük fel a hamis weboldalakat

Honnan tudjuk megállapítani, hogy a rendkívül alacsony ár nem csak átverés?
 
A kiberbűnözők egyik leggyakoribb módszere, hogy lemásolják egy adott webáruház arculatát, amivel a regisztrálók bejelentkezési adatait próbálják megszerezni (árulkodó jel lehet például olyan felugró ablak, amely azonnal hitelkártya-adatokat kér). A megbízható online áruházak nyilvánossá teszik a vállalati és kapcsolattartási információkat, valamint feltüntetik felhasználási feltételeiket is. Nem árt továbbá leellenőrizni az adatvédelmi irányelveket, biztonsági tanúsítványokat és más vásárlók véleményeit.

Óvatosan adjuk ki személyes adatainkat

A Kaspersky Lab-ről

A Kaspersky Lab a világ legnagyobb magántulajdonban lévő végpontvédelmi megoldásokat gyártó vállalata. A céget a világ négy legnagyobb végfelhasználói biztonsági megoldást gyártó vállalata közé választották. A cég jelenleg csaknem 200 országban működik világszerte és több,mint 300 millió felhasználónak biztosít védelmet.

Ha online felületen vásárolunk, minden esetben meg kell adnunk a szállítás címét, amihez a személyes adatainkra is szükség van. Mielőtt ezeket megadnánk, nem árt figyelembe venni, hogy a személyes információnk megadása teljesen felesleges a termék kiválasztása előtt, valamint érdemes elolvasni az apró betűs részt, hogy meggyőződjünk arról, hogy az adatainkat nem adják ki harmadik félnek.

Csak titkosított oldalon vásároljunk

A titkosítás kulcsfontosságú az online vásárlások során, hiszen senki sem szeretné, hogy hozzáférjenek az érzékeny adataihoz. Ha egy oldal titkosított, a böngésző címsora http csatlakozást mutat, valamint megjelenik egy kis kulcs vagy lakat, illetve némely esetben a címsor színe is megváltozik.

Használjunk külön bankkártyát online vásárlásokhoz

Egy másik módja a kiberbűnözők kivédésének, ha beszerzünk egy külön online vásárlásra fenntartott alacsony hitelkeretű kártyát. Ha rossz kezekbe kerülnének a személyes adataink, ezzel elkerülhetjük a nagyobb károkat.

Használjunk erős jelszavakat

Nem lehet elég sokszor hangsúlyozni az összetett jelszavak fontosságát. A személyes információkat, például születési dátumot tartalmazó jelszavakat könnyen feltörik a bűnözők. Egy igazán biztonságos jelszó a következő elemeket tartalmazza: betűk, számok, speciális karakterek, amik összesen legalább nyolc karaktert tesznek ki.

Mentsük le a nyugtákat

Érdemes lementeni a megrendelés visszaigazolását, a számlát és a nyugtát, ezzel könnyen nyomon követhetjük és dokumentálhatjuk az online vásárlásainkat. Ügyeljünk arra, hogy ne vesszenek el az eladótól származó emailek sem.

Éljünk a visszatérítés lehetőségével

Az online áruházak szinte minden esetben biztosítanak visszatérítési garanciát. Ez azt jelenti, hogy a megvásárolt termékeket bizonyos időn belül indoklás és térítés nélkül visszaküldhetjük.
 
Az online vásárlások védelmét nagyban megkönnyíti, ha eleve olyan biztonsági megoldást használunk, amely beépített technológiát tartalmaz az online fizetés és tranzakciók védelmére.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez