Keresés a tartalomban:
Életmód

Rossz minőségű fertőtlenítőszerek

2012. november 8., NÉBIH
Címkék: fertőtlenítőszer vizsgálat NÉBIH hatékonyság
Nem megfelelő minőségű fertőtlenítő szereket találtak, valamint a gyártó által a címkén jelölt fertőtlenítő hatás elmaradását tapasztalták több készítmény esetében is a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Nemzeti Referencia Laboratóriumának szakemberei az élelmiszerláncban felhasználásra kerülő kéz-, és felületfertőtlenítő-, valamint mosogatáshoz használt szerek mikrobiológiai hatékonyságának vizsgálatakor.
A NÉBIH felhívja az élelmiszer-vállalkozók figyelmét, hogy fertőtlenítőszerek kiválasztásakor és felhasználásakor legyenek körültekintőek, az önellenőrző vizsgálatok során pedig gondoljanak a szerek hatékonysági kontroll vizsgálataira is.
 
Az élelmiszereket előállító helyiségek megfelelő higiénés állapota jelentősen befolyásolja az ott tárolt, előkészített, feldolgozott élelmiszerek, ételek minőségét, fogyasztásra való megfelelőségét. Az élelmiszer-vállalkozás feladata, hogy a takarítási, tisztítási, fertőtlenítési műveletek elvégzéséhez és a dolgozók kezének fertőtlenítéséhez megfelelő és jó állapotú eszközöket, valamint a felhasználási célnak, területnek megfelelő tisztító- és fertőtlenítő- szereket biztosítson.
 
A nem megfelelő szerek használatával az élelmiszer-vállalkozások álbiztonságban vannak a mikrobiológiai szennyezőkkel, kórokozókkal szemben, ami súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelent. A NÉBIH és a területi élelmiszerlánc-felügyeleti hatóságok a nem megfelelő hatású, vagy hatástalan fertőtlenítőszerek gyártóival, forgalmazóival és felhasználóival szemben megteszik a szükséges hatósági intézkedéseket, de emellett a hatóság felhívja az élelmiszer-vállalkozások figyelmét is az alábbiakra:
A fertőtlenítőszerek jelöléséről, a vállalkozásoknak szóló felhívásról bővebben olvashatnak itt.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez