Keresés a tartalomban:
Pénzügyek

Vizsgálják a THM-plafont

2012. május 9., MTI
Címkék: THM fogyasztó kölcsön PSZÁF bank hitelszerződés hiteladós transzparens árazás hitelkonstrukció
Befejeződött a pénzügyi intézmények első körös monitorozása a teljes hiteldíj mutató (THM) mértékét maximáló jogszabály alapján – jelentette be Kolozsi Sándor, Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) Fogyasztóvédelmi Igazgatóságának ügyvezető igazgatója.
Az új szabályozás szerint az április elsejét követően megkötött szerződéseknél a pénzügyi intézmények nem nyújthatnak a fogyasztóknak olyan kölcsönt, amelynek THM-je meghaladja a jegybanki alapkamat 24 százalékponttal növelt mértékét, vagyis a 31 százalékot.
 
A PSZÁF az elmúlt egy hónapban vizsgálatot indított a pénzügyi szolgáltatóknál, hogy a fogyasztók védelme érdekében meghozott rendelkezést minden érintett pénzügyi szolgáltató betartja-e.
 
A napokban zárult le a pénzügyi szereplők első körös monitorozása, s kiderült, hogy egyes pénzintézetek helytelen gyakorlatot folytatnak a személyi hitelek nyújtásakor. Emiatt a szervezet témavizsgálatok keretében, eljárásjogi szempontból is részletes vizsgálatokat rendelt el, s a helytelen gyakorlatok megakadályozását, leállítását rendkívüli fellépésekkel, intézkedésekkel kívánja elérni.
 
Április elsejétől a hiteladósok megsegítését célzó több törvény is életbe lépett, ilyen például a transzparens árazásról szóló szabályozás, amely szerint a bankok a hitelszerződések felajánlásakor kötelesek a kamatláb változását előre meghatározni; az új jelzáloghitelek kamatát vagy a referencia kamatláb változásához kell kötni, vagy pedig fix kamatozást kell alkalmazni.
 
A lehetőség a régi hitelszerződésekre is vonatkozik, azaz mindenkinek joga van a meglévő élő szerződéseit 2012. augusztus 31-ig az új típusú transzparens árazásnak megfelelően átalakíttatni, de ekkor az ügyfélnek kell jelentkeznie a bankjánál – közölte Kolozsi Sándor. Ezzel a jelenlegi hitelkonstrukció költség- és díjmentesen átalakítható az átláthatóbb árazást biztosító szerződéssé.
 
Az ügyvezető a civil szféra és a PSZÁF összefogásával létrejött vidéki pénzügyi tanácsadói hálózat pécsi irodájának megnyitását követően nyilatkozott az MTI-nek.
 
Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által kiírt, s nemrég lezárult közösségi közbeszerzési pályázat eredményeként az országos pénzügyi tanácsadó irodahálózat két évre szóló működtetésének jogát a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete (FOME) nyerte el.
 
Április 16-ától így az eddiginél több helyszínen, országszerte összesen 11 megyeszékhelyen segíti a lakosságot a pénzügyi fogyasztóvédelmi tanácsadó irodahálózat a civil szféra és a PSZÁF együttműködése révén. Baranya, Békés, Borsod, Szabolcs és Vas megyékben mostantól már személyesen, közvetlenül és ingyenesen juthatnak pénzügyi információkhoz az érdeklődők.
 
A PSZÁF a helyi tanácsadó irodák működésének tapasztalatai alapján a korábbiaknál hatékonyabban szerezhet információkat azokról a tipikus (akár csak az ország egyes régióiban felmerülő) fogyasztói problémákról, amelyek megoldását célirányos vizsgálatokkal vagy célzott fogyasztói tájékoztatásokkal segítheti elő.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez