Keresés a tartalomban:
Tudta ezt?

Vigyázat! A klímák tisztítása létérdek!

2012. május 14., Szabó Zoltán Attila
Címkék: klima karbantartás legionella aspergillózis tüdőgyulladás baktérium
Elterjedtek a klímák, de vajon felmértük-e, mekkora veszéllyel jár, ha nem tartjuk karban e masinákat? A szakemberek állásfoglalása alapján a megfelelő módon, rendszeresen ellenőrzött és karbantartott eszközök nem terjesztenek veszélyes, akár halált okozó baktériumokat; nem úgy a „sorsukra” hagyottak!
A klíma alapvetően hasznos eszköz. Évek óta „küzdünk” a forró nyarakkal, s bizony elkél az enyhülés. Ráadásul a modern klímák speciális szűrőalkatrészeiknek köszönhetően kiszűrhetik a levegőben jelenlévő kórokozókat, így allergia esetén jótékony hatású a jelenlétük. Akkor van csak baj, ha a felhasználó megfeledkezik a klíma tisztán tartásáról. Ilyenkor – például – elterjedhet a veszedelmes legionellózis.
 
A betegséget a Legionella pneumophila család egyik baktériuma okozza, amely amúgy a talajban, a vízben, a csapvízben is megtelepedhet. A fránya baktérium évekig élet- és fertőzőképes marad. Terjesztésében és tömeges megbetegedések előidézésében egyértelműen a klímaberendezések a felelősek, minthogy azok a baktériummal fertőzött vizet elporlasztják – ilyetén módon belélegezhetővé teszik.
 
A baktérium ilyenkor a légutakban, valamint a tüdőben okozhat heveny gyulladást.
 
Általában kétnapos lappangási időszak után magas lázzal és izomfájdalmakkal jelentkezik. Ezt száraz köhögés, nehezített légzés, hasmenés, később tudatzavaros állapot követheti, majd a tüdőt elborító gyulladás következhet. A betegség enyhébb változata a Pontiac-láz. Ebben az esetben a tünetek egy közepesen erős influenza tüneteivel egyeznek meg.
 
Roppant veszedelmes még az aspergillózis. Spórája az orr- és arcüregekbe, valamint a tüdőbe veszi be magát, ahol napokon belül végzetes módon elszaporodhat. Tünetei között szerepel a nehézlégzés és a mellkasi fájdalom, s ehhez véres köpet társul, illetőleg a gombás gócok (az arc- és orrüregben) heves fájdalmat okoznak.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez