Keresés a tartalomban:
Elektronika

Már a MAC tulajdonosok sincsenek biztonságban

2012. május 16., ESET
Címkék: számítógép kártevő antivírus Skype Facebook jelszó alkalmazás kéretlen levél antivírus program felhasználó
Az ESET minden hónapban összeállítja a világszerte terjedő számítógépes vírusok toplistáját, melyből megtudhatjuk, hogy aktuálisan melyek a legveszélyesebb kártevők.
Újabban nem telik el egy hónap sem, Facebook-os átverés nélkül. Erről számolt be az antivirus blog, egy áprilisi bejegyzésében. Egyrészt "Te melyik celebre hasonlítasz?" címmel tévesztették meg a gyanútlan felhasználókat, továbbá kaphattak figyelmeztető levelet, melyben azt állítják, valamilyen kényes fotó szerepel rólunk a Facebookon.
 
Mindkét esetben érdemes óvatosnak lenni, és legyőzni a kezdeti kíváncsiságot, a kéretlen levelek .ZIP vagy .EXE mellékletei szinte minden esetben valamilyen trójai kártevőt rejtenek.
 
Az olyan Facebookos akciókba, ahol előbb lájkolni vagy ismeretlen alkalmazást kell telepíteni ahhoz, hogy egyáltalán megtudhassuk, miről is van szó, nem érdemes belemenni, hiszen egyikünknek sem hiányzik, hogy egy ismeretlen fejlesztő a mi nevünkben posztolgasson ismerőseink üzenőfalára.
 
Az ezúttal hetedik helyet birtokló kártevő titokban módosítja a böngészőklienst, és önhatalmúlag átirányítja a találatokat különféle kártékony programokat tartalmazó rosszindulatú weboldalakra. A trójai kódja leggyakrabban különféle weboldalak HTML forrásába kerül beágyazásra.
 
Már a múlt hónapban sem volt kevés a JavaScriptes kártevők száma, most a korábbi háromhoz képest már négyen szerepelnek a listán.
 
A mai kártevők már szinte kivétel nélkül a pénzszerzésről szólnak, személyes adatok után kémkednek, jelszavakat és banki azonosítókat lopnak a bűnbandák részére, és ebben a küzdelemben a Mac tulajdonosok sem érezhetik már magukat biztonságban. Bankszámlájuk ugyanolyan vonzó célpont lett, számítógépük bizonyíthatóan alkalmas eszköz a botnetes támadásokhoz. Emiatt a szakemberek azt javasolják, érdemes antivírus programot használniuk már ezen a platformon is.
 
A antivirus blog beszámolt továbbá egy olyan átverésről, amellyel Skype felhasználókat igyekeztek becsapni. A Skype Encryption nevű program a beszélgetéseink titkosítását ígéri ugyan, ám valójában egy hátsó ajtót nyit a rendszeren, és távolról kémkedve irányíthatóvá teszi fertőzött számítógépünket.
 
A számítógépes kérdésekben kicsit járatosabbak már rögtön gyanút foghattak, hiszen tudható, hogy a Skype rendszere tartalmaz egy AES rendszerű titkosítást, amellyel a hang, videó és szöveges üzeneteket védik a lehallgatástól, így erre az ismeretlen, gyanús forrásból származó letöltésre gyakorlatilag nincs szükség.
 
További részletek:
 
http://antivirus.blog.hu

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez