Keresés a tartalomban:
Elektronika

Áramütés-veszély az e-cigaretták akkunulátor-töltőinél

2012. május 25., NFH
Címkék: e-cigaretta áramütés akkumulátor töltö Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság biztonsági szabvány
A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság márciusban rendelte el azt a vizsgálatot, amely többek között a készletekben árusított e-cigaretták hálózatról működő akkumulátor-töltőinek biztonsági ellenőrzésére terjedt ki. Az ellenőrzések során 10 féle elektromos cigarettából vettek mintát a kormányhivatalok fogyasztóvédelmi felügyelőségeinek munkatársai.
A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság akkreditált Mechanikai és Villamos Laboratóriuma a 10 mintavételezett termék vizsgálata során 8-nál állapította meg, hogy nem felel meg a vonatkozó biztonsági szabvány előírásainak. A nem megfelelőnek ítélt termékek esetén végzett kockázatértékelés eredményeként 5-féle termék esetén az áramütés-veszély szempontjából a felhasználókra nézve közepes kockázatot, 3-féle terméknél pedig ugyanezen szempont alapján nagy kockázatot állapított meg a Hatóság.
 
A laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy a kifogásolt 8-féle, elektromos cigarettához árusított hálózati akkumulátortöltő csatlakozódugójának mérete nagymértékben eltért a szabvány által előírttól, ezek közül 3- féle akkumulátortöltő a hálózati és a megérinthető részek közötti szigetelés szempontjából is kifogásolás alá került. Ez utóbbi termékek esetén az elvégzett villamos szilárdságvizsgálat során az említett részek között átütés következett be.
 
A területileg illetékes felügyelőségek intézkedtek a termékek forgalomból történő kivonásáról.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez