Keresés a tartalomban:
Kitekintő

Megkülönböztető figyelem

2011. március 6.
Címkék: online vásárlás európai unió
Internetes áruházakban, kereskedők weboldalain böngészve magyar fogyasztók is nem egyszer tapasztalhatják: a keresett árut ugyan meg lehetne onnan rendelni, ára is előnyös – ám a cég Magyarországra (és még más államokba) nem szállít.
Ennek a megkülönböztető gyakorlatnak kíván véget vetni az Európai Parlament. Belsőpiaci - és fogyasztóvédelmi bizottsága javaslatot dolgozott ki arról, hogy valamely EU-országban működő, áruikat a világhálón kínáló cégek cikkeiket az Unió mind a 27 országába kötelesek legyenek szállítani.  
 
A tervezett döntéssel szemben van ellenállás, elsősorban a kisebb vállalatok részéről. Azzal érvelnek, hogy vitás esetekben a megrendelő  országának jogrendje alapján bírálják el a panaszokat, ez pedig számukra jelentős költségekkel járhat, hiszen nem ismerhetik 27 állam, köztük különösen az újonnan csatlakozott kelet-európaiak törvényi előírásait. Az ellenérv: természetesen valamennyi EU-tagállamnak hozzá kell igazítania jogrendjét az Unió közös előírásaihoz. Így várható, hogy előírják majd a kötelező szállítást mindenhová. A kérdés csak az, mennyire lesz a bolt adott esetben a vevő számára még kívánatos: a szállító ugyanis lehetőséget kap arra, hogy az eredeti árhoz hozzáadja a „különleges” címre való szállítás járulékos költségeit.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez