Keresés a tartalomban:
Jog

Eljárás az "ál-magyar" termékek miatt

2011. március 24.
Címkék: magyar termék élelmiszer eljárás
Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt versenyfelügyeleti eljárást indít a Gazdasági Versenyhivatal több áruházlánc ellen is, mert bár "magyar termék"-ként hirdették termékeiket, az alapanyagok egyes esetekben valószínűsíthetően nem magyar eredetűek, illetve a származási hely több esetben nem Magyarország. A hivatal tájékoztatása szerint az érintett áruházláncok a CBA-tag Hansa-Kontakt Kft, az Aldi, az Auchan és a SPAR.
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) közleménye az érintett termékek között a Hansa-Kontakt Kft. által forgalmazott Szerencsi Party étbevonót, Tomi Kristály mosóport és ERU Camping teavajat, valamint a SPAR által forgalmazott Cheeseland kördobozos ömlesztett sajtot és Cheeseland Trappista sajtot sorolja fel.
 
A tájékoztató szerint az Aldi "Magyar minőség" felirattal látja el számos termékét, és a feliratot nemzeti színű háttér előtt, kiemelten jeleníti meg , miközben a termékek előállításához használt alapanyagok egyes esetekben valószínűsíthetően nem magyar eredetűek.
 
Az Auchan pedig "Auchan Hungarikum" szlogennel reklámozott olyan termékeket, amelyek nem tartoznak a közismert hungarikumok körébe, ráadásul a termékeket valószínűsíthetően 100%-ban külföldi tulajdonban lévő vállalkozások állítják elő, és előállításukhoz használt alapanyagok egyes esetekben valószínűsíthetően nem magyar eredetűek - közölte a GVH. Az érintett termékekre példa a Rama margarin, a Globus majonéz, a Sága Foods pulykapárizsi, az Omnia kávé, a Boci csoki, a Győri Keksz, a Pilóta keksz , a Sió rostos őszibarack, a Baba kozmetikumok, valamint a Borsodi és a Soproni sör.
 
A GVH szerint a vállalkozások valószínűsíthetően megsértették a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmát, ezért a hivatal versenyfelügyeleti eljárást indít ellenük.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez