Keresés a tartalomban:
Egészséges táplálkozás

Minden bio, ami annak látszik?

Bio élelmiszerek tanúsítása

2011. március 11., Schäffer Dániel
Címkék: bio öko bio élelmiszer antibiotikum mentes NFH
„Az vagy, amit megeszel!” Tartja a mondás. A népszerű jelmondatot követve egyre többen vásárolnak biotermékeket, az élelmiszerüzletek, élelmiszerláncok polcain mind gyakrabban találkozhatunk organikus-, bio-, öko élelmiszerekkel. De vajon tényleg bio - e az, ami annak mondja magát?
„Vegyszerek helyett, mi egész egyszerűen fenntartjuk a természet egyensúlyát, és természetes módszerekkel védjük a termesztett zöldséget-gyümölcsöt. Aki egyszer rákap a biozöldség ízére az többet nem fog hagyományos módon termesztettet enni” – mondja Szeles Gábor biogazdálkodó, a Bioéléskamra gazdálkodó cég vezetője. A Hét községben található cég specialitása az itt termesztett biokáposzta.
 
A bio, az öko, vagy az organikus egymás szinonimái, így elsősorban nem ezekkel a megnevezésekkel van a gond. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) egy vizsgálata megállapította, hogy az áruházláncok üzleteinek eladói, sokszor felkészületlenek és a bio-részlegek termékei közé sokszor keverednek olyan élelmiszerek is, amelyek nem öko - gazdálkodásból származnak. A megkülönböztetés azért is fontos lenne mivel a bioélelmiszer jelentősen különbözik az egyéb divatos - alternatív, reform, vagy natúr - termékektől, mivel az előállítás módját közösségi jogszabályok tartalmazzák, míg az utóbbiakra ilyen speciális szabályozás nincs. Bár 2010. július 1.- óta a bioélelmiszereken kötelező feltüntetni az EU ökológiai logóját, nem árt figyelnünk arra, mit és hol vásárolunk meg.

Garancia hogy bio?

Az NFH szerint jogsértésnek minősül, amikor „bizonyos gyártók/forgalmazók a cégnévben a „Bio”, illetve „Öko” kifejezést alkalmazzák, és azt - nagy betűmérettel, erős színek alkalmazásával - hangsúlyosan tüntetik fel a termék csomagolásán.”
 
„A biotermelésnél a növényvédelemre használható anyagok köre szigorúan szabályozott, így például a növények termesztésénél nem használnak műtrágyát. Az állatok nem kapnak rutinszerűen antibiotikumokat, és tartási körülményeik kialakítása során az állat-jóllét szempontjai kerülnek előtérbe” – mondta el a Kosárnak Kovács Dóra a Hungária Öko Garancia Kft. ügyvezetője.
 
Itthon a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ az általa elismert tanúsító szervezetek részére, azok egyedi azonosítására alkalmas kódszámot bocsátott ki. A HU-ÖKO-01 kód a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.-t jelöli, míg a másik magyar tanúsító szervezetet, a Hungária Öko Garancia Kft.-t a HU-ÖKO-02 szám azonosítja.
 
A tanúsító szervezet logóját azonban nem kötelező feltüntetni a termékeken, csak az EU-logót, és ehhez kapcsolódóan az ellenőrző szervezet kódszámát. A csomagoláson szerepelnie kell az alapanyagok termelési helyének is.

Rovarirtás - másképp

„Nálunk inkább az egyéb, hűtést nem igénylő élelmiszerek gyakoribbak, ezek jó része importtermék, az általunk ellenőrzött hústermékek nagy része külföldre kerül. Ezen kívül sok szántóföldi terményt minősítünk, aminek java része ömlesztve – azaz feldolgozatlan formában – szintén külföldre kerül” – mondja Kovács Dóra a cég által gyakrabban ellenőrzött termékekről.
 
A biogazdálkodók mellőzik a környezetünkre, egészségünkre veszélyes anyagok felhasználását és technológiák alkalmazását (gyomirtószereket, génmanipulációt, hormonkezelést) és a termékek előállítása során kizárólag meghatározott adalékanyagok használhatók fel. Szeles Gábortól megtudtuk azt is, hogy vegyszerek helyett például elszaporítják azokat a rovarokat, melyek elpusztítják a zöldségek élősködőit így tartván féken őket.
 
A Pacific Óceán cég bio lekvárjainak készítését évente ellenőrzi az Öko Garancia. A cég 2008 óta gyárt biotermékeket. „Ahhoz, hogy bio lekvárokat tudjunk gyártani, mind a feldolgozás, mind pedig a gyártás során szigorú kritériumoknak kell megfelelni, az EU-s rendeletek komolyan szabályozzák azt, hogy mi kerülhet bele egy ilyen termékbe ” – mondja Farkasné Kenéz Edit a Pacific Óceán Kft. minőségbiztosítási vezetője. „A citromsavat például, biogazdálkodásból származó citromlével helyettesítjük, édesítéshez pedig bionádcukrot használunk. A pektinektől – az aromákig mindennek természetes alapanyagokból kell készülnie, melyeket mind tanúsíttatni kell” – mondja a szakember, akitől azt is megtudtuk, hogy még a gyártósorokat is szigorúan kell takarítaniuk, nehogy a hagyományos lekvárok gyártása során a szalagra került maradványok a biotermékbe kerüljenek.

Natúr, vagy bio?

Az említett NFH vizsgálat a bio- és natúraboltokat, valamint néhány üzletlánc (Spar, Rossmann, DM) biorészlegeit, -polcait ellenőrizte abból a szempontból, hogy mennyire felelnek meg a termékek az előírásoknak. A vizsgálatban minden második ellenőrzés talált valamilyen hibát. Az üzletláncok alkalmazottai, vagy épp a natúraboltokat üzemeltető kereskedők fejében is keveredtek a fogalmak, és nem tudták pontosan megmondani, hogy mi a különbség a bio, a natúr, és a reform között.
 
Figyelnünk kell tehát a logókra és a kódokra is, ha garantáltan bio gazdálkodásból származó élelmiszert szeretnénk fogyasztani. Az Öko Garancia ügyvezetője hozzátette: „A biogazdálkodáshoz 2-3 év átállási idő szükséges növéyntermesztés esetén. Néha előfordul, hogy egy cégtől meg kell vonnunk a tanúsítványt, - ha tiltott szert használ, vagy ha ömlesztett termék esetleg konvencionális termékkel keveredik a raktározás során -, de ez szerencsére nem gyakori.”

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez