Keresés a tartalomban:
Pénzügyek

Negatív eredmény a pozitív adóslistáról

Bankokat ellenőrzött a PSZÁF

2011, március 9., PSZÁF/Kosár online
Címkék: bank adós ellenőrzés felügyelet
A vizsgált öt közül csak egy hitelintézet informálta teljes körűen a fogyasztókat a pozitív adóslistáról - állapította meg a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete.
A felügyelet fogyasztóvédelmi témavizsgálatot folytatott öt pénzügyi intézménynél annak megállapítására, hogy a pozitív listás lakossági hitelinformációs rendszerhez (pozitív adóslista) önkéntesen csatlakozott pénzügyi intézmények ügyfelei egyértelmű, teljes körű tájékoztatást kapnak-e a pozitív adóslistáról a szerződéskötés előtt. A vizsgálat 2010 szeptemberében indult.
 
A felügyelet megállapította: mindössze egy hitelintézet informálta teljes körűen a fogyasztókat a pozitív adóslistáról, két piacvezető banknál a vizsgálat alapvető problémákat tárt fel. Utóbbiak annak ellenére sem tájékoztatták megfelelően az ügyfeleket, hogy a vizsgált időszakban már adatokat továbbítottak a pozitív adóslistába.
 
Ezek a bankok több esetben nem adtak sem szóbeli, sem írásos tájékoztatást a pozitív adóslistáról, a pénzügyi intézmény adattovábbításban való részvételéről, az ügyfél általi csatlakozás lehetőségéről, a csatlakozás egyszerűségéről, ingyenességéről, bármikori visszavonhatóságáról, és a szolgáltatás előnyeiről.
 
A közlemény hangsúlyozza: a felügyelet elvárja a pozitív adóslistához önként csatlakozott pénzügyi intézményektől, hogy valamennyi potenciálisan érintett ügyfél minden esetben kapjon a szolgáltatással, az adatok továbbításával és azok következményeivel kapcsolatos szóbeli, illetve írásos tájékoztatást. Lényeges, hogy a pénzügyi intézmények valamennyi szóba jöhető fogyasztónak kínálják fel a lehetőséget, hogy az a tájékoztatást követően szabadon eldönthesse, kívánja-e adatai továbbítását.
 
A felügyelet célszerűnek tartja, hogy az ügyfelek pozitív adóslistával kapcsolatos tájékoztatása a hitelszerződéssel kapcsolatos tájékoztatástól és annak megkötésétől elválasztva történjen, s a fogyasztók által kitöltött nyilatkozatokat a pénzügyi intézmények ne a hitelcsomagban, hanem attól külön tárolják. Ezzel elkerülhető az a fogyasztói érzület, hogy a hitel-odaítélésnek mintegy előfeltétele a pozitív adóslistához való csatlakozás is.
 
Indokolt a PSZÁF szerint az is, hogy a pénzügyi intézmények csak akkor tájékoztassák ügyfeleiket a pozitív adóslistában való részvételhez társított kedvezményekről, ha azok az ügyfél csatlakozásával egyidejűleg biztosíthatók. Az is szükséges, hogy az újonnan szerződő vagy a korábban kötött szerződésüket módosítani kívánó ügyfelektől írásban kérjenek nyilatkozatot arról, hozzájárulnak-e a létrejövő szerződés adatainak átadásához a pozitív adóslistába.
 
A felügyelet elvárja, hogy a pozitív adóslistához önként csatlakozott pénzügyi intézmények az ügyfél személyes megjelenésekor, vagy az ügyféllel való kapcsolatfelvételkor már fennálló hitelszerződések tekintetében is mérjék fel - akár levélbeni megkereséssel - hogy igényelné-e a pozitív adóslistára felvitelét. Az ügyfél-tájékoztatás teljes körű megvalósulását a felügyelet vizsgálatai során folyamatosan ellenőrizni fogja, és az eredményt honlapján közzéteszi - tartalmazza a közlemény.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez