Keresés a tartalomban:
Életmód

SZÉP-kártya: bővülő felhasználás?

2013. március 4., MTI
Címkék: Szép kártya fürdőszövetség felhaszálási lehetőég rekreációs felhasználás alszámla
A Magyar Fürdőszövetség a Széchenyi Pihenőkártya (SZÉP-kártya) felhasználásáról szóló kormányrendelet módosítását kezdeményezte, hogy átjárhatók legyenek az alszámlák fürdőbelépők vásárlására. A módosítás szövegtervezetét benyújtották az illetékes helyettes államtitkárságra
Felmérésaik szerint a SZÉP-kártya három alszámlájának felhasználhatósága némi zavart okozott a vendégek körében, ugyanis aki nem kért rekreációs felhasználási lehetőséget, nem tudott fürdőhelybelépőt venni a szállásra és a vendéglátásra elkülönített keretből.
 
A fürdőszövetség mintegy 50 nagyobb fürdőt üzemeltető 37 tagvállalata adatait vizsgálva megállapította, hogy az üdülési csekk és a SZÉP-kártya együttes forgalma 2012-ben 1,63 milliárd forint volt, 2011-hez képest 18 százalékkal, 2010-hez viszonyítva mintegy 40 százalékkal csökkent a két készpénz-helyettesítő szegmensben.
 
Az ügyvezető elnök kifejtette: Magyarországon mintegy 80 milliárd forintot fordítottak fürdőfejlesztésekre az utóbbi időben, így mindenkinek elemi érdeke, hogy ezek hatékonyan működjenek. A fürdőszolgáltatás jelentős foglalkoztató, a szövetséghez tartozó tagvállalatoknál közvetlenül 8500-an dolgoznak, közvetve pedig 35 ezerre tehető ehhez a szolgáltatáshoz kapcsolódók száma. A magyar fürdők munkahelyteremő képessége nagyon jó, és olyan helyen vannak, ahol nehéz elhelyezkedni - hangsúlyozta.
 
A fürdőszövetség érvelése szerint mivel a fürdők többsége önkormányzati tulajdonú, és jelentős összeget fektettek a fejlesztésbe, a hatékony működés nemcsak a fürdőktől várható el, hanem az államnak sem kellene ezt a szegmenst az átlagos turisztikai szolgáltatóknál kedvezőtlenebb helyzetbe hozni.
 
A magyar fürdők nem zártak rossz évet tavaly, 2012-ben 2,2 százalékkal növekedett a fürdőforgalom, és az árbevétel átlagosan 7,2 százalékkal bővült. Ezek jobban is növekedhettek volna, ha a SZÉP-kártyát a másik két alszámlából is lehetett volna fizetni - mondta Vancsura Miklós.
 
Az ügyvezető elnök szerint a fürdőknek jelentős szerepe van abban is, hogy egy település megkapja gyógyhely minősítést, és erre példának említette az Utazás kiállításon kiemelt gyógyhelyként bemutatkozó Sárvárt.
 
A rekreációs alszámla több szabadidős tevékenységgel is osztozik, egyfajta gyűjtőhelyként funkcionál, míg a szálloda és a vendéglátás letisztult profilú. Egy-két év múlva előfordulhat, hogy a mostani helyzet nem jelent gondot, mert a SZÉP-kártya tulajdonosok a rekreációs lehetőséggel az eddiginél jobban élnek majd, és fürdőbelépőt is fizetnek belőle - jegyezte meg. A Magyar Fürdőszövetségnek 106 rendes tagja, és további 50 támogatója van.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez