Keresés a tartalomban:
Életmód

Húsvéti bevásárlások

2013. március 26.
Címkék: Országos Kereskedelmi Szövetség húsvét bevásárlás kereskedelem
Felmérések szerint sonkára 8 milliárd, húsvéti édességekre 6 milliárd forintot költenek a vásárlók és hasonló értékben fogy a tojás is.A húsvéti ünnepekhez kötődő vásárlások nyomán 40-45 milliárd forinttal megnőhet az élelmiszer áruházak értékesítése az év eleji hónapokhoz képest az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) várakozása szerint.
A húsvét előtti hetekben elsősorban a tojás, sonka, csokoládé, szeszesital, továbbá a kölni, valamint a játékok vásárlása nő nagyobb mértékben. Egy család átlagosan 15 ezer forintot költ az ünnepekre.
 
Az üzletek a szokásos gyakorlatnak megfelelően húsvét vasárnap és hétfőn zárva lesznek, így csütörtökön, pénteken és szombaton várható a legnagyobb ünnepi roham az üzletekben.
 
Az elmúlt évek tapasztalata, hogy a húsvéti ünnepi bevásárlásokat követő hónapban kisebb mértékben visszaesik az élelmiszer értékesítés. Az idén az év egészében az élelmiszer-fogyasztás a tavalyi szint körül alakulhat az OKSZ várakozása szerint.
 
A minimálbérek és a nyugdíjak emelése, valamint a rezsiköltségek csökkentése felfelé húzzák ugyan a fogyasztás mérlegét, ugyanakkor továbbra is számolni kell - elsősorban az első fél évben - a termelői árak erőteljesebb mértékű emelkedésével, ami felfelé nyomja az élelmiszerek fogyasztói árait, ez pedig fékezi a fogyasztást. A gazdaság teljesítménye az előző évi szinten marad, ezen keresztül viszont a háztartások jövedelme korlátozott, vásárlóereje összességében még nem tud nőni - olvasható a kereskedelmi szövetség közleményében.


Márciusban az értékesítés mennyisége is emelkedhet az előző év azonos időszakához képest, az elmúlt öt évben ugyanis - egy időszak kivételével - a húsvéti időszakban nőtt az élelmiszer-fogyasztás az előző évekhez képest - emeli ki az OKSZ keddi közleménye.
 
Az árak viszont mérsékeltebben nőhetnek az idén húsvétkor. Míg tavaly az élelmiszerek és élvezeti cikkek fogyasztói ára egyrészt a termelési költségek emelkedése, másrészt az adóváltozások miatt 7,8 százalékkal emelkedett, addig 2013-ban enyhült az árnyomás az év elején.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez