Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Több milliós bírság - ellenőrzések húsvét előtt

2013. március 25., MTI
Címkék: ellenőrzés élelmiszerlánc bírság húsvét sonka
A március elején kezdődött tavaszi élelmiszerlánc-ellenőrzés során a szakemberek kiemelten vizsgálják a pácolt, füstölt nyers, vagy főtthús-készítményeket, továbbá a tojásokat, az édesipari termékeket, a különféle borokat és szeszes italokat, valamint a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket. A tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés előreláthatólag húsvétig, de nem kizárt, hogy az ünnepet követően is tart.
A március elején kezdődött tavaszi élelmiszerlánc-ellenőrzés során az ellenőrök mintegy 20 ezer bel- és külföldi tételt vizsgáltak meg, amelyek 3 százalékát, 5,4 tonna élelmiszert kellett kivonni a forgalomból - mondta Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-biztonságért és agrárigazgatásért felelős államtitkára hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.
 
Március 4-14. között a szakemberek 2522 ellenőrzést végeztek, 108 alkalommal adtak figyelmeztetést a feltárt szabálytalanságok miatt, 50 esetben bírságot róttak ki. A bírság összege együttesen 7,25 millió forint volt. Az ellenőrzések alapján 79 folyamatban lévő eljárásban további mintegy 9 millió forint bírság kiszabása várható - tette hozzá az államtitkár. Az államtitkár kitért arra: az ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal koordinálásával a megyei kormányhivatalok irányítása alá tartozó élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóságok, illetve a növény és talajvédelmi igazgatóságok szakemberei végzik.
 
Az elvégzett ellenőrzések során 384 élelmiszer-előállító helyet és 1996 élelmiszer-forgalmazásban résztvevőt vizsgáltak. Ez utóbbi vizsgálatok során hiper- és szupermarketeket, továbbá vásárokat, piacokat, nagykereskedőket, logisztikai központokat és vendéglátóhelyeket is ellenőriztek. Emellett 142 esetben állatszállítmányokat is megvizsgáltak a szakemberek. Kardeván Endre utalt arra, hogy a különböző létesítmények ellenőrzése során a higiéniai hiányosságokat 5,6 százalékos arányban kifogásolták az ellenőrök, míg a dolgozók képzettségével, illetve egészségügyi alkalmasságával kapcsolatos anomáliák miatt 2,8 százalékos arányban emeltek kifogást. A termékek minőségével és összetételével kapcsolatos szabálytalanságok aránya 2,3 százalék volt, a nyomon követhetőségre vonatkozó hiányosságokat 2,3 százalékos arányban kifogásolták.
 
Az ellenőrök vizsgáltak takarmány-előállítással és forgalmazással foglalkozó szervezeteket is, amelynek alkalmával hatvan létesítmény felülvizsgálatára, illetve 8 létesítmény nyilvántartásba vételére került sor. Az ellenőrzések eredményeként 13 esetben kellett intézkedni. Az állatszállítások ellenőrzésekor - ez 67871 darab állat vizsgálatát jelentette - a hatósági állatorvosok hiányosságot nem állapítottak meg.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez