Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Levette polcairól a Tesco ”Nagyi tésztáját”

2012. március 22., MTI
Címkék: élelmiszer-ellenőrzés Vidékfejlesztési Minisztérium bírság száraztészta áruházlánc.Tesco
A Vidékfejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint az élelmiszer-jelölés kötelező szabályainak megsértése miatt megtiltotta a Pest Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága a Tesco áruházakban a "Nagyi tésztája" márkanevű száraztészták forgalmazását.
A Tesco közölte, hogy a "Nagyi tésztája" nevű termékeket az Europasta nevű gyártó cég szállította, és mivel nem sajátmárkás Tesco termék, ezért az áruházlánc nem jogosult a gyártási folyamat rendszeres ellenőrzésére. Az áruházlánc hangsúlyozza: a hiányosságot feltáró hatósági ellenőrzést követően a Tesco azonnal levette a kérdéses termékeket az összes áruháza polcáról, s ezek a termékek azóta sem kaphatók náluk.
 
Az ellenőrzés során nem állapítottak meg a hatóság szakemberei olyan minőségi problémát, amely a fogyasztók egészségét a legcsekélyebb módon is veszélyeztetné - írja közleményében a Tesco. A Vidékfejlesztési Minisztérium keddi tájékoztatása szerint a Tesco vecsési áruházában találták a hatóság szakemberei azokat a száraztésztákat, amelyek jelölése nem felel meg a vonatkozó előírásoknak.
 
A "Nagyi tésztája" logó alatt forgalmazott termékek - fodros nagykocka, tarhonya, spagetti, orsó, szarvacska - csomagolásán a gyártó neve mellett nem tüntették fel a címet, holott az európai uniós és hazai előírások szerint a gyártó vagy forgalmazó neve vagy cégneve mellett a címét is szerepeltetni kell a forgalmazott termékek csomagolásán. A hatóság az összes Tesco áruházban megtiltotta a hiányos jelölésű száraztészta forgalmazását, és kivonatta a forgalomból a 45.000 csomag, összesen mintegy 22.500 kilogramm tésztát.
 
A VM tájékoztatása szerint valamennyi "Nagyi" elnevezésű száraztészta fajtából vett mintát a hatóság. A laboreredmény szerint a termékek a feltüntetett tojásmennyiség negyedét sem tartalmazzák. A jelölési és a minőségi hiányosságok miatt a Tesco Global Zrt.-re több mint 800 ezer forint élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabott ki az igazgatóság illetékes kerületi hivatala, ezen kívül a kivonás és visszaszállítás költségeit is fedezniük kell. Tekintettel arra, hogy a tészták Csehországból származnak, a kifogásolt terméket vagy vissza kell szállítani a gyártóüzembe, vagy meg kell semmisíteni.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez