Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Sonkák tesztje

2012. március 30., Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Címkék: sonka húsvét teszt.NÉBIH laboratórium Magyar Élelmiszerkönyv
A sonka termékekre vonatkozó célellenőrzést rendelt el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvétot megelőző hetekben. A laboratóriumi vizsgálatok legnagyobb részét a termékek akkreditált érzékszervi vizsgálata tette ki. Az 51 termék vizsgálata során az alak, állomány, szín, szag és íz tulajdonságokra vonatkozó megállapításokat rögzítették a bírálók. A szakemberek 11 termék érzékszervi tulajdonságait találták nem megfelelőnek, amit a hatóság hamarosan szankcionálni fog.
A sonka termékekre vonatkozó célellenőrzést rendelt el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvétot megelőző hetekben. A kiemelt ellenőrzés alkalmával a megyei kormányhivatalok illetékes igazgatóságai az élelmiszer-előállítás és feldolgozás területén, valamint az élelmiszer kereskedelmi egységekben egyaránt ellenőriztek. A hivatalos vizsgálatok mellett – a tavaly szilveszteri virsli-teszthez hasonlóan – kedveltségi vizsgálatokat is végeztek a NÉBIH laboratóriumában.
 
A teszt során több mint 25 előállítótól, illetve kereskedelmi egységből származó 53 termék mintavételére és vizsgálatára került sor, amely összesen 373 laboratóriumi vizsgálatot jelentett. Ezek közül a NÉBIH 51 termék esetében végezte el a kedveltségi vizsgálatot.
 
A hatóság laboratóriumában a húskészítmények – Magyar Élelmiszerkönyvben szereplő – biztonsági, valamint minőségi tulajdonságainak ellenőrzésére egyaránt sor került. A szakemberek vizsgálták többek között a termékek ízét, illatát, a konyhasótartalmat, vagy épp a jelölésre vonatkozó követelmények meglétét.
 
A laboratóriumi eredmények közül fontos kiemelni, hogy a vizsgált termékek egyikében sem volt kimutatható Salmonella és a Listeria monocytogenes baktériumok jelenléte, ugyanakkor 2 termék sótartalma nem felelt meg az előírásnak, amely miatt a hatóság élelmiszer-ellenőrzési bírságot fog kiszabni. Jelölési hiányosságok összesen öt terméknél fordultak elő, amely miatt a hivatal figyelmeztetésben részesíti és a hiba kijavítására kötelezi az előállítókat.
 
Összességében minőségi hibák miatt várhatóan több mint 1 500 000 Ft élelmiszer-ellenőrzési bírságot fognak kiszabni a megyei kormányhivatalok élelmiszerlánc-biztonsági és állat-egészségügyi igazgatóságai.
 
51 terméknél – a laboratóriumi vizsgálatokon túl – kedveltségi rangsort is összeállítottak a hivatal szakemberei. A képzett bírálókból álló bizottságok a szöveges értékelés mellett 0-5 pontig terjedő skálán értékelték a kódszámmal jelölt mintákat.
 
A Kosár Online magazin által 2011-ben készített sonkateszt itt olvasható!
 
A vizsgálatok részletes eredményei és a kedveltségi vizsgálat rangsora megtekinthető a NÉBIH honlapján:

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez