Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

100 százalék marhahús?

2012. március 27., ABC - Világgazdaság Online
Címkék: marhahús hamburger rózsaszín massza
A köznyelvben csak rózsaszín masszaként ismert textúrázott marhahúst gyártó amerikai cég ideiglenesen bezárja három gyárát és PR kampánnyal igyekszik helyreállítani terméke hírnevét.
A mai bejelentés szerint a Beef Company a közeljövőben csak központi üzemében folytat üzleti tevékenységét, négy létesítményből hármat bezár, miközben a dolgozóknak még 60 napnyi fizetést ígér. A vállalat abban reménykedik, hogy idővel visszaállíthatja az általa gyártott és a közelmúltig számos gyorsétterem által használt termék jó hírét és nem kell végleg lehúznia a rolót.
 
"Hogyan címkézzük, amikor 100 százalék marhahúsból áll?" – tette fel a kérdést az ABC riporterének Regina Roth, a vállalat operatív alelnöke az ügy kapcsán. A menedzser arra utal, hogy az amerikai élelmiszerbiztonsági hatóság (USDA) döntése szerint az ammóniát is tartalmazó vegyszer, amit a "rózsaszín massza" előállításához használnak, nem számít adalékanyagnak és ezért nem kell jelölni a termékeken.
 
Az ügyet Jamie Oliver robbantotta ki azzal, hogy egy televíziós műsorban bemutatta, hogyan készítenek egy daráló és az ammóniás folyadék segítségével az eredetileg csak állateledelnek szánt nyesedékekből gusztusosnak látszó hamburgerhúst.
 
A rózsaszín húspogácsákat elismerten a marha fertőzésre legfogékonyabb részeiből származó nyesedékekből állítják elő és a speciális folyadék és kezelés segítségével készítenek belőle az egészségre ártalmatlan élelmiszert. Az USDA két korábbi szakértője az ABC-nek nyilatkozva hangsúlyozta, hogy ez az olcsó helyettesítő nem tekinthető a friss marhahússal egyenértékűnek, miközben a Beef Company továbbra is azt állítja, hogy a fontos nyomelemek és tápanyagok tekintetében a két hústípus gyakorlatilag egyenértékűnek tekinthető.
 
Mindenesetre a cégnek nem sok reménye maradt, hiszen a döntést elsőként bejelentő McDonald’s után a Kroger, a Safeway, a Walmart – vagyis a legnagyobb amerikai szupermarket- és diszkontláncok is bejelentették, hogy nem forgalmaznak többé textúrázott hústermékeket.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez