Keresés a tartalomban:
Jog

Új irányelv a gyógyszerpiac dinamikus működéséért

2012. március 12.
Címkék: gyógyszer ármegállapítás Európai Bizottság ártámogatás gyógyszeripar
Az Európai Bizottság március elsején javasolta a gyógyszerek ármegállapítására és ártámogatására vonatkozó tagállami döntések összehangolását és felgyorsítását annak érdekében, hogy az új gyógyszerek gyorsabban forgalomba kerülhessenek.
A jövőben ezeket a döntéseket az innovatív gyógyszerek esetében 120 napon belül meg kell hozni, a generikus gyógyszerek kapcsán pedig a jelenlegi 180 napról 30 napra rövidül a határidő. A tagállamok gyakran nem hozzák meg a döntéseket időben, ezért a Bizottság szigorú kényszerítő intézkedéseket javasol erre az esetre. Az új irányelv jelentős lépést tesz az egyszerűsítés felé, hatályon kívül helyezi az 1989-es irányelvet1 és annak helyébe lép, mivel az nincs összhangban a tagállamok ármegállapítási és ártámogatási rendszerének jelenlegi komplexitásával.
 
A javaslat beterjesztésekor Antonio Tajani ipar- és vállalkozáspolitikai biztos, az Európai Bizottság alelnöke a következőket hangsúlyozta: „Gyorsabbá kell tenni az ármegállapításra és ártámogatásra vonatkozó döntéshozatalt a gyógyszerpiac dinamikus működése érdekében és abból a célból, hogy a polgárok könnyebben hozzájuthassanak a gyógyszerekhez. A javaslatunk jelentős megtakarítást fog eredményezni az egészségügyi költségvetések számára, többek között azáltal, hogy lehetővé teszi a generikus gyógyszerek hamarabb történő belépését a piacra. Ezenkívül a gyógyszeripari vállalatok számára is kiszámíthatóbb és átláthatóbb környezetet teremt, így növeli versenyképességüket.”

Előzmények

Miután a gyógyszerek minőségét, biztonságosságát és hatékonyságát megvizsgálták a forgalombahozatali eljárás2 során, valamennyi tagállam elvégez egy további értékelést, hogy megállapítsa, az adott gyógyszer támogatható-e az átláthatósági irányelv közös eljárási szabályainak értelmében.
 
A gyógyszerek ármegállapítására vonatkozó tagállami intézkedések összetettebbé váltak az átláthatósági irányelv 1989-es elfogadása óta. Azt megelőzően az ármegállapítási és ártámogatási eljárások a kérelem beadásából és az azt követő, a gyógyszer árát és támogathatóságát megállapító döntéshozatalból álltak. Az 1989 óta fokozódó differenciálódás bonyolult ármegállapítási és ártámogatási rendszerekhez vezetett (pl. bizonyos rendszerek többféle ártámogatási kategóriát alkalmaznak). A Bíróság ítélkezési gyakorlatában kimondta, hogy a gyógyszerek árának szabályozására vagy a támogatott gyógyszerek körének szűkítésére vonatkozó valamennyi tagállami intézkedésnek meg kell felelnie az irányelv3 rendelkezéseinek. A javaslat igyekszik felhasználni az irányelv szövegében a Bíróság vonatkozó ítélkezési gyakorlatát.
 
Ez a felülvizsgálat a gyógyszeripari ágazat vizsgálatáról szóló 2009-es bizottsági jelentés4 nyomán készült, amely feltárta, hogy az ármegállapítási és ártámogatási döntések lassan és nehézkesen születnek meg. Tanulmányok megállapították, hogy az ármegállapítási és ártámogatási döntések az innovatív gyógyszerek5 esetében akár 700, a generikus gyógyszerek6 esetében pedig akár 250 napig is elhúzódnak.

A mai javaslat a következő fő változásokat kívánja bevezetni:

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez