Keresés a tartalomban:
Jog

Életbe léptek a gyógyszerfelírást szigorító szabályok

2012. március 1., MTI
Címkék: recept gyógyszer gyógyszeradag beteg társadalmobiztosítás
Életbe lépett a háromhavi gyógyszerfelírásra vonatkozó szabályozás szigorítása, ezentúl csak úgy írhat fel egyszerre többhavi gyógyszeradagot az orvos, ha a vényeken külön feltünteti, hogy a második, illetve harmadik hónapra való gyógyszeradag mikortól váltható ki.
Az egészségügyi államtitkárság közleményében kifejtette: először januárban erősítették meg azt a jogszabályt, amely szerint az orvos alapesetben egy receptre maximum harminc napra elegendő gyógyszeradagot írhat fel.
 
Ugyanakkor indokolt esetben - kizárólag betegellátási érdekből - az orvos eddig is és a jövőben is rendelhet egy hónapnál nagyobb mennyiséget, ha az eddigi szabályozásnak megfelelően a beteg nyilvántartásában ellenőrizhető módon egyebek mellett feltünteti a 30 napi adagot meghaladó gyógyszerrendelés indokát.
 
A eddig hatályos szabályok szerint az azonos időpontban felírt - 90 napig érvényes vények - akár egyidejűleg is kiválthatók voltak. Március elsején viszont hatályba lépett az a változás is, amelynek értelmében az orvosnak az azonos időpontban felírt vényeken külön-külön fel kell tüntetnie, hogy a második és harmadik hónapra felírt gyógyszeradag mikortól váltható ki. Ezeket az időpontokat úgy kell megadni, hogy a beteg minden adaghoz időben tudjon hozzájutni. Ezért az így felírt vényeknek az orvos által megjelölt időpontot megelőző 7. naptól már kiválthatók lesznek a gyógyszertárban - hangsúlyozta az államtitkárság.
 
A módosítás nyomán, elkerülhető lesz, hogy "a kiváltott, legtöbbször társadalombiztosítás által is támogatott gyógyszerek kárba vesszenek, felesleges költségeket jelentsenek mind a betegnek, mind a társadalombiztosításnak".
 
A betegek gyógyszerköltségein felül is számos előnnyel jár az új rendszer a lakosság számára - közölte az államtitkárság, kiemelve: fontos szempont lehet az is, hogy az egyes gyógyszerkiváltáskor a gyógyszerésznek lehetősége van a beteg állapotáról, gyógyszeres kezelésének eredményességéről kérdéseket feltennie, így szükség esetén a beteg "egészségének védelmében javasolhatja a kezelőorvos felkeresését" - tették hozzá.
 
Az egészségügyi államtitkárság az MTI-nek a szabályváltozásokat akkor úgy indokolta: a korábbi tapasztalatok azt mutatták, hogy a lakosságnál jelentős, sokszor lejárt gyógyszerkészletek halmozódtak fel. Ennek oka sokszor, hogy a betegség változása vagy mellékhatások jelentkezése miatt az orvos időközben már más gyógyszerre, hatáserősségre állítja át a beteget.
 
Ezekben az esetekben mind a beteg, mind pedig a biztosító fizetett a gyógyszerért, de azt végül nem használják fel, hanem kidobják, ami évente több milliárd forint veszteséget jelent.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez