Keresés a tartalomban:
Pénzügyek

SzJA bevallás – közeleg a határidő

2013. május 15., MTI
Címkék: SzJa bevallás adózás határidő egy százalékos felajánlás személyi jövedelamadó NAV
A magánszemélyek személyi jövedelemadó bevallásának és befizetésének határideje május 21-én jár le, hosszabbított nyitva tartással fogadja a budapesti és Pest megyei adózókat - NAV a fővárosban.
A rendkívüli ügyfélfogadással azt szeretné elérni az adóhatóság, hogy az érintettek hosszas várakozás nélkül, időben tudják teljesíteni kötelezettségüket.
 
Az észak-budapesti, kelet-budapesti, dél-budapesti és Pest megyei adóigazgatóság központi ügyfélszolgálatai május 13-a és 17-e között reggel negyed 9-től este 18 óráig, május 21-én pedig reggel negyed 9-től este 20 óráig fogadják az ügyfeleket.
 
A megszokott félfogadási időn túl kizárólag a bevallások benyújtásával kapcsolatos ügyek - bevallások átvétele, csekkek kiadása, tájékoztatás, bankkártyás befizetés, ügyfélkapu regisztráció - intézhetők.
 
A 06-40/42-42-42 kékszámon hívható Általános Tájékoztató Rendszer munkatársai május 13-a és 17-e között reggel fél 9-től 18 óráig, május 21-én reggel fél 9-től 20 óráig fogadják az ügyfelektől érkező hívásokat - közölte az adóhatóság.

2013. május 21-ig annak a magánszemélynek kell személyjövedelemadó-bevallást benyújtania, akinek 2012-ben adóköteles jövedelme volt, és nem a munkáltatója vagy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) készíti el a bevallását. A kötelezettség életkortól független.
 
A legfontosabb annak tisztázása, hogy a szerzett bevétel adóköteles-e. Ebben a munkáltatói, kifizetői igazolások tudnak elsődlegesen segíteni, amelyeket 2013. január 31-ig kellett megkapnia minden magánszemélynek - derült ki a NAV közleményéből. Az igazolásokból kiderül, hogy a magánszemélynek milyen jogcímen, mekkora összeget fizettek ki, abból mennyi adóelőleget vontak le a munkáltatók, kifizetők.
 
Elsődlegesen ezeket az adatokat kell a személyijövedelemadó-bevallás kitöltésekor a magánszemélynek figyelembe vennie. Életkortól függetlenül arra a magánszemélyre vonatkozóan kell a bevallást elkészíteni, akire a munkáltatói, kifizetői igazolás szól. Vannak azonban olyan adóköteles jövedelmek, amelyekről a munkáltatónak, kifizetőnek sincs információja, így például ha a magánszemély – nem kifizetőnek történő – bérbeadásból szerzett jövedelmet, úgy erről igazolás nélkül is számot kell adnia a bevallásában.
 
Azoknak a nyugdíjasoknak és diákoknak, akiknek 2012-ben kizárólag a nyugdíjuk volt az egyetlen jövedelemforrásuk, illetve adóköteles jövedelmet nem szereztek, adót sem kell fizetniük, sőt még a bevallást sem kell készíteniük.
 
A felsőoktatási intézményekhez a NAV eljuttatott egy felhívást, hogy a hátralévő 11 napban ki az, akinek a 2012-ben szerzett jövedelmeiről, adókötelezettségéről számot kell adnia.

Az szja 1+1 százalékát május 21-ig lehet felajánlani

Aki még nem tett 1+1 százalékos felajánlást, és személyijövedelemadó-bevallását sem juttatta el a NAV-hoz, még megteheti a bevallás részeként benyújtott EGYSZA lapon, amely megtalálható a bevallási nyomtatványcsomagban, illetve letölthető a NAV honlapjáról az internetes bevalláskitöltő program részeként is - írja hétfői közleményében az adóhatóság. Az elektronikusan beküldött bevallások részeként, az Ügyfélkapun keresztül is el lehet juttatni a rendelkező nyilatkozatokat.
 
Ha valaki az adóbevallási nyomtatványon vagy az egyszerűsített bevallási lehetőség választásával egyidejűleg nem rendelkezett személyi jövedelemadója 1+1 százalékáról, illetve rendelkező nyilatkozatait elmulasztotta átadni munkáltatójának, akkor is lehetősége van még felajánlást tenni. A rendelkező nyilatkozatokat a bevallás módjától függetlenül postán vagy személyesen, lezárt - a rendelkező magánszemély adóazonosító jelével ellátott - borítékban vagy elektronikusan, az Ügyfélkapun keresztül önállóan is el lehet juttatni a NAV-hoz 2013. május 21-ig.
 
A magánszemélyek 1997 óta ajánlhatják fel befizetett személyi jövedelemadójuk 1 százalékát, 1998 óta pedig 1+1 százalékát a törvényben megjelölt kedvezményezetteknek. A rendelkezésre jogosultak közel fele azonban annak ellenére nem él ezzel a támogatási lehetőséggel, hogy ez nem járna számára költséggel.
 
A NAV korábbi adatai szerint 2012-ben a 4,494 millió adózóból 3,239 millió (72 százalék) nyilatkozhatott volna összesen 21,94 milliárd forintról. Ténylegesen azonban csak 1,835 millió adózó tett felajánlást, a felajánlott 12,45 milliárd forint a felajánlható keret 56,7 százalékát tette ki.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez