Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Grillezés, sütés nyílt lángon, vagy olajban

Ötletek a biztonságos ételkészítéshez

2013. május 6., Food Today/SV
Címkék: élelmiszerbiztonság grillezés pirítás olaj hús sütése
A változatosság érdekessé és élvezetessé teszi táplálkozásunkat. Nem csak a gazdag élelmiszerválaszték, de az elkészítés módja is számos variációt tesz lehetővé. Fontos, hogy mikor grillez, szabad tűzön süt-főz, olajban süt, vagy éppen füstöli ételeit, vegyen figyelembe néhány élelmiszerkezelési és ételkészítési ajánlást, így az étel biztonságosan fogyasztható és finom is lesz.
  • Ne égesssük szénné a húst sütésnél vagy grillezésénél;
  • Ne süssük feketére a pirítóst vagy más keményítős ételt (pl.: burgonyát, tésztafélét stb.)
  • Mindig használjunk friss, tiszta olajat a sütéshez.
Az alapos hőkezelés nemcsak a baktériumokat segít elpusztítani és növeli a biológiai biztonságot, de az ízeket is gazdagítja. Valójában a barnítási-pirítási folyamat az, amely ízt ad a hús sütése, számos zöldség és gabonaféle készítése során. Azonban ételeink túlsütésével biztonságossági problémák is felmerülhetnek. Az alul- és túlkészültség közötti helyes egyensúly megtalálásának fontos szerepe van mind az étel élvezeti értékének, mind biztonságosságának megőrzésében.
 
Ennek elérése könnyebb, mint gondolnánk; valójában csak néhány alapvető szabályt kell figyelembe vennünk és betartanunk.
 
A következőkben ezekről ai szabályokról adunk egy kis áttekintést és ötleteket a biztonságos ételkészítéshez.

Ne égessük szénné a húst sütésnél és grillezésnél


A húsfélék túlsütése – ideértve a marha, a sertés, a szárnyasok, és a halak húsát- néhány olyan potenciálisan ártalmas anyag képződéséhez vezethet, mint az N-nitrózó vegyületek és a heterociklusos aminok, röviden HCA-k. Állatkísérletekben kimutatták e vegyületek egészségkárosító hatását (pl.: DNS károsodás, rák). Úgyhogy, legjobb óvatosnak lenni és mérsékelni a kockázatnak való kitettséget. Néhány egyszerű tanács segítségével elkerülheti a HCA-k képződését, és biztonsággal élvezheti sült húsát:

Ne süssük feketére a pirítóst vagy más keményítős ételt (pl.: burgonyát, tésztafélét stb.)

A túlsütést más ételek esetében is ajánlatos kerülni. Az olyan magas keményítőtartalmú ételek, mint a kenyérfélék, a gabonatermékek, a burgonya és a kekszfélék, magas hőfokon való elkészítése természetüktől fogva az akrilamidnak nevezett vegyület kialakulásához vezet. Ezt a vegyületet állatkísérletekben szintén sikerült összefüggésbe hozni bizonyos egészségi ártalmakkal (pl.: DNS károsodás, rák). Az Egészségügyi Világszervezet szerint: „az akrilamidról eddig rendelkezésre álló információk megerősítik az egészséges táplálkozással kapcsolatos tanácsokat, beleértve a zsiradékban sült és zsíros ételek mérsékelt fogyasztására vonatkozókat is.”
 
Az akrilamid kialakulása mérsékelhető a következő tanácsok betartásával:

Mindig használjunk friss, tiszta olajat a sütéshez

A sokszor használt olajban való sütés nemcsak az étel ízét befolyásolja, de a policiklusos aromás szénhidrogéneknek (PAH-ek) nevezett vegyületek keletkezését is eredményezi. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság a PAH-ket egészségügyi problémaként határozta meg és arra ösztönzi az embereket, hogy sütésnél tiszta olaj használatával kerüljék azt el. A friss olaj használata nemcsak az ízeket javítja, de egészségesebb is.
 
PAH-ek egyéb hőközlő műveletek során is keletkezhetnek, melyekben a magas hőmérséklet és a zsírok/olajok együtt vannak jelen. Ilyen, mikor a húst füstölik, vagy mikor a halakban és húsokban természetes módon jelenlevő olajokat, vagy éppen az olajtartalmú szószokat (grillezés, barbecue) melegítik. Mikor a húsnedvek és a zsír az étel készítésére szolgáló forró felületre csöpögnek, lángok és füst csaphat föl, ami lehetővé teszi a PAH-nek a hús felületén való megtapadását. Ezért, bizonyosodjon meg, hogy tiszta olajat használ (környezetbarát módon szabaduljon meg az olajtól, ha kellemetlen, égett szagot áraszt), vágja le a húsról a zsíros részeket, és lehetőség szerint kerülje a készítés (szabad tűzön sütés vagy füstölés) során a nagy lángokat és a túl sok füstöt.
 
A leírt egyszerű tanácsok betatásával az ételkészítés egyszerre lehet szórakoztató és biztonságos.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez