Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Világosabb címkézés a bébitápszereken és diétás ételeken

2013. május 30., EP/FL
Címkék: élelmiszer címkézés EU Európai Parlament fogyasztó élelmiszer jelölés
Az Európai Parlament és az Európai Tanács megállapodott abban, hogy egyértelműbb jelöléseket kell alkalmazni a csecsemő tápszereken, a diétás élelmiszereken és a speciális táplálkozási igényeket szolgáló termékeken.
„Az Európai Parlament egyértelmű üzenetet küld az új szabályozással: a kisbabák, valamint a súlyos betegségben szenvedő emberek nem tekinthetőek átlagos fogyasztóknak és esetükben a minőségi és biztonsági követelményeket ennek megfelelően kell kialakítani” – fogalmazott a megállapodás kapcsán az előterjesztő, Frédérique Ries európai parlamenti képviselő.
 
A tervek szerint a jövőben a 12 hónapos korig adható anyatejkiegészítő termékeken nem jelenhetnek meg babákat ábrázoló képek, amelyek idealizálják a fogyasztást. Ezen kívül a 12-36 hónapos kor között fogyasztható „baba tejekre” vonatkozó szabályozást is pontosítaná az Európai Parlament.
 
A javaslat szerint az EU területén forgalmazott speciális élelmezési igényeket kielégítő termékben minimálisra kell csökkenteni a gyomirtószer maradványok mértékét. Az Európai Bizottságnak a közeljövőben jelentést kell tennie arról, szükséges lehet-e külön jogszabály ebben a vonatkozásban a sportolók számára készített termékekről.
 
A laktóz- és gluténérzékenységben szenvedő fogyasztók is örülhetnek, hiszen a javaslat kitér arra, hogy a két összetevő feltüntetését külön jogszabállyal rendezzék (a glutén és a laktóz nem része a közös uniós élelmiszercímkézési szabályoznak).
 
Az EU-tagországok minisztereivel közösen kidolgozott tervezetről júniusban szavazhat az Európai Parlament.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez