Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Előnyben a természetes édesítőszerek

2013. május 28., marketinginfo/SV
Címkék: édesítő szerek sztívia természetes eredetű édesítő Szinapszis Kft.
10-ből 6 ember ügyel arra, hogy az általa fogyasztott élelmiszert mivel édesíti, erre leginkább a nők és az idősebbek figyelnek. Különösen az üdítőitalok és a gyümölcslevek esetében gyakori, hogy megnézzük, mit tartalmaz a termék, a Szinapszis Kft. online, kérdőíves felmérése arra is rámutat, hogy az édesítőszerek közötti választást döntő módon annak természetes jellege befolyásolja.

Az édes íz az egyik legnépszerűbb a négy alapíz közül, a csecsemők is ezzel az ízzel találkoznak először, hiszen az anyatej is édes. Az elmúlt évszázadok során számtalan édesítőszert fedeztek fel, fejlesztettek ki és használnak az emberek. Az édesítőszereket két nagy csoportba soroljuk, az energiatartalmú (például a cukor és a méz) és az alacsony energiatartalmú vagy energiamentes édesítőszerek, amelyek között vannak növényi kivonatok is, ilyen például a sztívia.

 A felmérésben közel 600 magyar, 18 és 70 év közötti budapesti és vidéki lakos vett részt.
 
A reprezentatív kutatás eredményei arra engednek következtetni, hogy a magyar lakosság közel fele alkalmaz édesítőszert ételek, italok édesítésére, és az életkor emelkedésével nő az édesítőszerek népszerűsége.
 
Az édesítőszerek közötti választást döntően befolyásolja az a tény, hogy a kérdéses édesítőszer természetes eredetű-e (a válaszadók 53%-a számára ez meghatározó szempont), majd a sorban a megfelelő ár-érték arány és az alacsony kalóriatartam (30-30%) következik.
 
Az egyik legismertebb természetes eredetű édesítőszer a sztívia, az édesítőszert használók 41%-a ismeri. Főként a nők, és az idősebbek részesítik előnyben. A kutatásban résztvevő nők 42%-a ismeri és használja, míg a férfiak és a fiatalabb korosztály esetében ez az arány jóval alacsonyabb (26-27%).
 
A sztívia egy Dél-Amerikából származó növény. A sztíviából kinyert összetevő a szteviol glikozid egy energiamentes, természetes eredetű édesítőszer, amely 200-szor édesebb a kristálycukornál.
 
A megkérdezettek azon része, akik már hallottak a sztíviáról, tisztában vannak az édesítőszer természetes eredetével, valamint legtöbbjük azt is tudja, hogy alacsony a kalóriatartalma.
 
Azoknak a megkérdezetteknek, akik ismerik a sztíviát, közel a fele, leginkább tea, kávé és sütemények készítése során használta már. Az is kiderült a kutatásból, hogy egyre többféle ételnél alkalmazzák édesítésre.
 
A kutatás eredményei arra engednek következtetni, hogy a sztívia-alkalmazók tudatosan használják ezt az édesítőszert, hiszen a használat legfőbb okaiként a természetes eredetet jelölték meg (44%), melyet az alacsony kalóriatartalom követ (12%).

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet
Kapcsolódó oldalak
»A sztívia sem csodaszer!

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez