Keresés a tartalomban:
Kitekintő

Jó hírek Horvátországba utazóknak

2013. június 12., NAV/SV
Címkék: Horvátország utazás vámhatár úti okmányok vámeljárás jövedéki termékek
Horvátország 2013. július 1-én csatlakozik az Európai Unióhoz, ezért a határon átlépő utasokra lényegesen kedvezőbb szabályok vonatkoznak. A csatlakozást követően megszűnik a vámhatár Magyarország és Horvátország között, ezért az utazók értékhatárra való tekintet nélkül hozhatnak magukkal Horvátországban vásárolt termékeket, anélkül, hogy vámot vagy általános forgalmi adót kellene a horvát termékek után fizetniük.
A megvásárolt termékek eredetét ugyanakkor továbbra is ellenőrizhetik magyar oldalon, így a vásárlás során célszerű számlát vagy nyugtát beszerezni. A vámhatár megszűnése miatt a határon történő vámellenőrzés megszűnik, viszont a schengeni szerződésből fakadó ellenőrzési feladatok továbbra is megmaradnak. Így az úti okmányok (útlevél, személyi igazolvány) ellenőrzését változatlanul a rendőrhatóság végzi a határon.
 
A Horvátországba történő utazás során nem kell az utasnak vámeljárást kezdeményeznie vagy közterhet fizetnie, így szabadon kiszállíthatóvá válik a nyaraláshoz például egy motorcsónak.
 
A behozni kívánt termékek tekintetében az értékbeli korlátozáson túl – a jövedéki termékek kivételével – a mennyiségi korlátozás is megszűnik.
 
Az élelmiszerek tekintetében Magyarországra a csomagolt és szavatossági idővel ellátott élelmiszerek a csatlakozást követően korlátozás nélkül, az egyéb élelmiszerek (pl. tojás, nyers hús stb.) az eredetet igazoló pénzügyi bizonylat (pl. számla) birtokában hozhatóak be uniós tagállamból.
 
Jövedéki termék (pl. pálinka) behozatala során az eredetet és a jövedéki termék adózott voltát egyaránt igazolni kell. Adójegy nélküli cigaretta vagy zárjegy nélküli alkohol (22 térfogatszázaléknál nagyobb alkoholtartalmú ital) továbbra sem hozhatóak be Magyarországra.
 
Horvátország csatlakozását követően megszűnik a külföldi (horvát) utas által Magyarországon vásárolt termékek, illetőleg a magyar utas által Horvátországban vásárolt termékek esetében az általános forgalmi adóra vonatkozó visszatérítés lehetősége. A külföldi utast megillető adómentesség szabályait az áfa törvény tartalmazza. Eszerint bizonyos feltételek teljesítése esetén mentes az adó alól belföldről fuvarozott termék értékesítése a Közösség területén kívülre, ha a terméket a külföldi utas úti, vagy személyi poggyászában magával viszi. Tekintettel arra, hogy a mentesség igénybevételéhez kapcsolódik vámeljárás, melynek során a termék Közösség területéről történő kilépését igazolni kell, ezért a Horvátországba történő kiléptetés igazolására kizárólag 2013. július 1-jét megelőzően kerülhet sor.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez