Keresés a tartalomban:
Elektronika

A 21. század aranya a víz!

2012. június 7., Szabó Zoltán Attila
Címkék: víz vízkezelés vízellátás energiafogyasztás
Egyre több tudós, szakértő véli úgy, hogy a 21. század aranya a víz. Az előrejelzések szerint 2050-re a Föld lakossága eléri a 10 milliárd főt, így a jelenleg is szűkös vízforrások iránti igény várhatóan tovább növekszik. A tiszta vízhez való hozzáférés tehát nemcsak alapvető fontosságú, de stratégiai kérdés is immár. Ezért lényeges, milyen alkalmazásokkal, mennyi energiát használva működnek a vízművek.
Fel kell készülni a vízhiányra! – figyelmeztetnek a szakértők mind gyakrabban és immár az elektronikai óriások is tesznek azért, hogy ne kerüljön kiszolgáltatott helyzetbe az emberiség. A Schneider Electronicnál felismerték, hogy „míg a víz rendelkezésre állását természetesnek vesszük, előállításához és a fogyasztókhoz történő gyors eljuttatásához a vízkezelő telepek és rendszerek folyamatos működésére van szükség. A hálózatüzemeltetők azonban számos kihívással szembesülnek a vízkinyerés, illetve a kezelés során, amelyek közül az egyik legjelentősebb az üzemeltetési költségek visszaszorítása”.
 
Számukra a Schneider egy olyan átfogó vízkezelési szolgáltatást nyújt, amelyek segítségével megbízható és biztonságos vízellátás garantálható, miközben a költségek jelentős részét eredményező energiafogyasztás akár 30 százalékkal csökkenthető.
 
A tiszta ivóvíz biztosítása összetett és bonyolult folyamat, amely során a vízkezelési szakembereknek számos követelménynek és elvárásnak kell megfelelniük az üzemeltetést illetően, így elsősorban az energiafogyasztást és az ezzel járó költségeket minimálisra kell korlátozniuk, de a szennyvízkezelés vagy a telepek és berendezések maximális biztonságának, illetve hatékony működésének biztosítása, valamint a törvényi rendelkezések betartása is elengedhetetlen. A nyílt forráskódra épülő EcoStruxture szolgáltatáscsomag átfogó platformot nyújt az energiakezeléstől a folyamat- és berendezés-vezérlésen, valamint a szivattyúállomások üzemeltetésén át a vízkezelésig a teljes infrastruktúrára kiterjedően, továbbá képes együttműködni a legelterjedtebb alkalmazásokkal, s lehetővé teszi külső programok integrálását. Összegezzük, melyek a leglényegesebb területek, szempontok.

Energiafogyasztás visszaszorítása

Mind a fogyasztók, mind a helyi önkormányzatok részéről egyre növekvő nyomás tapasztalható a víz díjának csökkentésére, amely az optimális működés fenntartása mellett kizárólag a kapacitások összehangolásával lehetséges. A Schneider Electric teljes körű vizsgálat során méri fel többek között az elektromos berendezéseket, motor- és szivattyúrendszereket, vízkezelési folyamatokat, hogy definiálja a lehetséges fejlesztési területeket, az energiafogyasztási és környezetvédelmi célszámokat, illetve az elérésükhöz vezető hatékony munkamódszereket, amelyek segítségével az energiafogyasztás akár egyharmada is visszaszorítható.

Költségcsökkentés

A minőségi víz előállításához szükséges napi 24 órás üzemidő rengeteg energiát igényel, az elosztási és szivattyúhálózat működésének tökéletesítésével azonban jelentős megtakarítás érhető el a szolgáltatás minőségének javulása mellett. Ám „értő” szoftverekkel, elektromos fejlesztésekkel megnövelhető a berendezések élettartama. Ráadásul a rendszer kiépítésétől függetlenül bárhol használhatók, valamint változó paraméterekhez programozhatók, így a váratlan eseményeket vagy baleseteket is azonosítják és jelzik.



Megbízható ivóvízellátás

A vízelosztó hálózat hatékony működtetéséhez a valós időben és távolról is elérhető információk nélkülözhetetlenek, hiszen bármikor előfordulhat szivárgás vagy csőtörés, amelyek azon túl, hogy jelentős költségekkel járhatnak, sérüléseket vagy a személyes tulajdon megrongálódását is okozhatják. Az internetalapú szoftverek folyamatosan gyűjtik és elemzik a rendszerből kapott adatokat, hogy földrajzilag azonosítsák, illetve megakadályozzák az ilyen eseteket.

Üzembiztonság fokozása

A hagyományos felügyeleti rendszerek már nem nyújtanak kellő biztonságot a betörések, károkozások ellen. Ezért van szükség arra, hogy egyetlen, automatizált és azonnali elérésű rendszerben egyesítsék a biztonsági és folyamatkezelő funkciókat, amelyeket videokamerás felügyelet egészít ki.

Modernizációs program Budapesten

Az elavult, 20 éves vízkezelési hálózat korszerűsítését a Schneider Electric végezte a környezetvédelmi és energiafogyasztási előírásokkal összhangban. A projekt keretében a vállalat felmérte a telepek infrastrukturális ellátottságát, majd kidolgozta és tesztelte a modernizációs tervet. A program eredményeként csökkent a leállások gyakorisága, jelentősen javult az üzemek teljesítménye.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez