Keresés a tartalomban:
Életmód

Szúnyog- és kullancsriasztó – csak engedéllyel!

2012. június 4., MTI
Címkék: kullancs szúnyog riasztó ÁNTSZ illóolaj allergiás tünetek kontaktallergia cimke
Csak tiszti főorvosi engedéllyel forgalmazható Magyarországon a szúnyog- és kullancsriasztó szerek csak az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) engedélyével forgalmazhatók, kizárólag az ilyen termékeknél garantálható, hogy alkalmazásuk nem jelent elfogadhatatlan egészségügyi kockázatot - tájékoztatott az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).
Az engedély kiadását az OTH az Országos Epidemiológiai Központban elvégzett termékhatékonysági vizsgálat eredményéhez köti. Az ÁNTSZ felhívta a figyelmet arra, hogy szúnyogriasztó szer vásárlása előtt mindenki feltétlenül ellenőrizze, megtalálható-e a termék címkéjén a hivatalos engedély, amely az "OTH", illetve "JÜ" (járványügy) betűkkel kezdődik, majd számokkal folytatódik. Ugyanis - mint kiemelték - "csak az engedélyezési eljáráson átesett terméktől várható el kellő hatékonyság".
 
Az ÁNTSZ közleményében arra is kitért, hogy "az évtizedek óta jól bevált engedélyeztetési rendszer ellenére" most is kaphatók olyan termékek, főként különböző anyagú karkötők, amelyek hatásossága kétséges. A jelenleg engedélyezett riasztószerek között azonban egyetlen karkötő formájú termék sem szerepel, tehát hatékonyságuk nem igazolt - hangsúlyozták. Az illatosított divatkarkötők ráadásul allergiás bőrtüneteket válthatnak ki, az érzékeny bőrű gyermekek és túlérzékeny felnőttek esetében pedig még nagyobb kockázatot jelenthetnek - tették hozzá.
 
Az ÁNTSZ szerint még a természetes illóolajok is tartalmazhatnak olyan összetevőket, amelyek az arra érzékenyeknél allergiás reakciót válthatnak ki. Az SCCNFP (a kozmetikai termékek és a fogyasztóknak szánt nem élelmiszertermékek tudományos bizottsága) 26 illatanyagot a kontaktallergiás reakciók egyik fontos kiváltójaként azonosított. Ennek alapján kiadták ezen 26 allergén illatanyag listáját, de ez sem jelenthet segítséget például a többnyire távol-keleti importból származó illatosított karkötők vásárlásakor, mivel ezeken sem a címkén, sem a csomagolóanyagon nincsenek feltüntetve az allergén illatanyag-összetevők, forgalmazásukat, címkézésüket ugyanis rendelet nem szabályozza.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez