Keresés a tartalomban:
Autó

Manipulált kilométerórák

2012. június 21., MTI
Címkék: autó használt autó kilométeróra futásteljesítmény
Amíg a vásárlók egyszerre szeretnének olcsó és keveset futott autóhoz jutni, addig csak a jelenleginél is szigorúbb előírásokkal biztosítható, hogy radikálisan visszaszoruljon a kilométerórák manipulációja.
A kilométeradatok nyilvántartását előíró,új szabályozás sem szorította vissza számottevően a kilométerórák visszatekerésének gyakorlatát - derül ki a Használtautó.hu elemzéséből, amely fél évvel az intézkedés bevezetését követően vizsgálta a használtautó-hirdetésekben megjelenő futásteljesítmények változását.
 
a használtauto.hu elemzése szerint az órapörgetés visszaszorulásának évekig tartó folyamatát egyrészt az óraállás regisztrációjának gyakoribbá tétele, másrészt a cselekményt büntetőjogi tényállásként feltüntető új Büntető törvénykönyv hatályba lépése gyorsíthatja fel.
 
Fodor Lászlót, a Használtautó.hu értékesítési vezetője elmondta: nem meglepő, hogy a tavaly év végi mintához hasonlóan a kínálat jelenleg is a 100 ezer kilométeres határ előtt csúcsosodik ki.
 
Évjáratonként vizsgálva a palettát az tűnik fel, hogy 100-150 ezer futott kilométer felett továbbra is kevesen bíznak a jármű sikeres, gyors értékesítésében, ezért ebben a kategóriában ma is sokan folyamodnak a kilométeróra manipulálásához. Miközben 100 ezer kilométer alatt, a 2-5 éves autók kínálatában valóban nőttek az átlagos megadott kilométeradatok (még a féléves mérési különbség hatását figyelembe véve is), az ennél idősebb autók meghirdetett futásteljesítménye egyre jobban elmarad a reálistól - olvasható az elemzésben.
 
Fodor László szerint még nagy tér van a visszaélésre, mivel új autónál négy, használt autónál pedig két év telhet el új adat rögzítése nélkül.
 
Amint arra már más piaci szereplők is rámutattak, jelentős előrelépést jelentene, ha gyakrabban, bármilyen javítás, átvizsgálás, vagy akár közúti ellenőrzés esetén is központilag rögzíteni kellene az adatokat. A Hasznaltauto.hu szerint a kilométeróra-visszatekerések komoly szankciója szintén segíthet visszaszorítani a káros gyakorlatot, ezért a használtautó-piac komoly várakozással tekint az új Büntető Törvénykönyv bevezetése elé: a szakmai egyeztetésektől függően az új kódex akár börtönbüntetéssel járó tényállásként is rögzítheti a kilométeróra manipulálását.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez