Keresés a tartalomban:
Pénzügyek

EP: biztonságosabb jelzáloghitelezés

2012. június 11., EUvonal
Címkék: jelzálog hitelezés kockázat bank ügyfél hitelfelvétel
Sok országban a túlfűtött ingatlanpiac és az olcsó hitelezés is hozzájárult a gazdasági válság kialakulásához. Ezért azonban nem lehet csak a bankokat hibáztatni. Sokan úgy vettek fel felelőtlenül jelzáloghiteleket, hogy már az elején nyilvánvaló volt, hogy nem tudják majd őket visszafizetni. Ezért szeretné az Európa Parlament, ha a hitelhez folyamodók alaposan tájékoztatást kapjanak a hitelintézetektől a hitelezés kockázatairól és feltételeiről.
Az EP javaslatai szerint alaposabban kell ellenőrizni a hitelfelvevők hitelképességét, hogy csak azok kaphassanak hitelt, akik azt később vissza is tudják fizetni. Ez végső soron a bankok kockázatát is csökkenti, mivel megelőzhető a hitelek bedőlése.
 
Az ügyfeleknek gondolkodási időt is kell biztosítani, akiknek 14 napjuk lenne arra, hogy meggondolják magukat arról, hogy felvegyék-e a hitelt.
 
Ezenkívül a devizahitelekhez kapcsolódó kockázatokat a bankoknak is viselni kellene, és arra is lehetősége kell nyújtani, hogy a hiteltartozást az ügyfelek meghatározott szabályok mellett idő előtt visszafizethessék.
 
Az egyik javaslat szerint amennyiben a hiteles nem tudja törleszteni a hitelt, akkor a lakóingatlan szolgál fedezetül, és azon kívül további követelése nem lehet banknak. Az ilyen konstrukciókról viszont előre meg kellene egyezni az ügyfélnek és a hitelintézetnek.
 
Antolín Sanchez Presedo (szocialista, spanyol) jelentéstevő szerint a túlzott eladósodottság a válság fontos kiváltó oka volt, ezért a jelzáloghitel-piac szabályozása fontos lépés.
 
2009-ben a lakóingatlanokhoz kapcsolódó hitelezés a 27 tagállamban elérte a 6000 milliárd eurót, ami az uniós GDP 52% ának felel meg. Az lakóingatlant tulajdonlók aránya 70%.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez