Keresés a tartalomban:
Életmód

Veszélyes elhízás

2012. június 18., MTI - Prim online
Címkék: elhizás fogyás testtömegindex
Ha a világ felnőtt lakossága egyszerre lépne rá egy mérlegre, az 287 millió tonnát mutatna brit kutatók becslése szerint, akik a BioMedCentral Public Health című szakfolyóiratban úgy értékelték ezt az adatot, hogy ráférne az emberiségre egy kis fogyás.
A túlsúlyosnak számító emberek összesen 15 millió tonna többletsúlyt hordoznak, ez a szám megfelel egy közepes méretű ország teljes lakossága együttes testsúlyának. Az elhízottnak számító felnőttek összesen további 3,5 millió kilogrammal növelik az emberiség tömegét.
 
"Mindenki elfogadja, hogy a népességszám növekedése veszélyezteti a globális környezeti fenntarthatóságot. Tanulmányunk megmutatja, hogy a népesség elhízása szintén alapvető fenyegetést hordoz" - mondta Ian Roberts, a London School of Hygiene and Tropical Medicine kutatója, a tanulmány egyik szerzője.
 
Roberts és kutatótársai elemzésükhöz a világ 2005-ös népességadatait használták fel, amelyekhez társították az egyes országok felnőtt lakosságának átlagos testtömegindexét (BMI), valamint a túlsúlyos vagy elhízott emberek arányát is. (A testtömegindexet úgy kapjuk meg, hogy a kilogrammban mért testtömeget elosztjuk a méterben kifejezett testmagasság négyzetével. Egy 180 centiméter magas, 70 kilogrammos férfi BMI értéke például 21,6. Ha ugyanehhez a magassághoz 90 kilogrammos testtömeg társul, akkor a BMI 27,8, ha pedig 110 kilogramm, akkor a BMI 34.)
 
Egy ember átlagos testtömege 62 kilogramm volt, ez azonban földrészenként és országonként is jelentős eltéréseket takar. Észak-Amerikában például, ahol a világ népességének 6 százaléka él, 80,7 kilogramm egy ember átlagos testtömege. Így nem meglepő, hogy ez a 6 százaléknyi ember hordozza a világ túlsúlyának 34 százalékát - idézte a MedicalXpress ismeretterjesztő portál (http://medicalXpress.com/news) a kutatókat.
 
Ezzel ellentétben Ázsiában él a Föld népességének 61 százaléka, ám a "globális elhízáshoz" ők csak 13 százalékkal járulnak hozzá.
 
Ha a világ valamennyi országában akkora lenne a lakosság átlagos BMI értéke, mint az Egyesült Államokban, akkor 58 millió tonnával - további 935 millió átlagos testalkatú ember tömegével - nyomna többet az emberiség felnőtt hányada a mostani 287 millió tonnánál.
 
A tanulmányt vasárnap tették közzé a BMC Public Health című nyílt hozzáférésű, szakmailag lektorált online közegészségügyi folyóiratban (www.biomedcentral.com).



Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez