Keresés a tartalomban:
Jog

Fogyasztóvédelem határok nélkül

2012. június 20., nfh.hu
Címkék: Európai Fogyasztói Központ panaszkezelés határon átnyúló panasz Európai Unió
Tavaly az előző évinél 46 százalékkal több, összesen 341 új, határon átnyúló egyedi fogyasztói panasz érkezett az Európai Fogyasztói Központhoz, amely közel tízmillió forint értékben érvényesítette sikerrel a magyar fogyasztók határon átnyúló ügyletekből adódó igényeit.
Az elmúlt évben 341 panasz, a tavalyelőtti közel másfélszerese érkezett az EFK-hoz – nyilatkozta a kaposvári sajtótájékoztatón Kriesch Attila, az EFK igazgatója.
 
Emlékeztetett arra, hogy az uniós belső határok megszűnésének és az utazási korlátozások eltörlésének köszönhetően a személyek és áruk szabad mozgásának elve alapján a magyar fogyasztók is szabadon utazhatnak és vásárolhatnak az Európai Unión belül, ám előfordulhat, hogy a külföldi vállalkozás olyan terméket értékesít, illetve olyan szolgáltatást nyújt, amely nem felel meg a számára. Az EFK ilyen esetben tud segítséget nyújtani a fogyasztónak azzal, hogy közvetít, egyeztet, megoldást keres a panasz orvoslására.
 
Kriesch Attila szerint a tapasztalatok azt mutatják, hogy a fogyasztók szembesülnek azzal a nehézséggel, hogy adott esetben nyelvtudás és jogi ismeretek hiányában nem tudják hogyan, milyen módon tudják rendezni az egyedi, magánjogi szerződésből eredő felmerült jogvitájukat a más uniós tagállamban, illetve Izlandon vagy Norvégiában letelepedett vállalkozással.
 
Az EFK éppen ezekben az esetekben tud segíteni azzal, hogy az Európai Fogyasztói Központok Hálózatán keresztül – közvetítő szerepet vállalva – kísérletet tesz a panasz békés rendezésére, elkerülve ily módon egy hosszas bírósági pereskedést. Közbenjárásuknak köszönhetően tavaly tízmillió forintot kaptak vissza magyar és más uniós országok panaszosai.
 
Mint arról beszámolt, a leggyakoribb panaszok az internetes vásárlással, illetve szolgáltatással – fizetések, játékok, árverések –, a légi közlekedéssel, üdüléssel, utazási szerződéssel, lakás- és autóbérléssel, vállalkozási szerződéssel kapcsolatosak. Kriesch Attila elmondta, ha a vállalkozás az EFK és a nemzetközi hálózat közreműködése ellenére sem rendezi a fogyasztó panaszát, illetve a fogyasztó továbbra sem elégedett a panasz rendezésének módjával és a külföldi vállalkozás által megtett intézkedésekkel, akkor a fogyasztót felvilágosítják az egyéb lehetőségekről, például a békéltető testületi eljárásról, és kérése esetén továbbítják panaszát az ügyben illetékes testülethez.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez