Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Bébiételek és gluténmentes élelmiszerek

Szigorúbb címkézési szabályok

2012. június 13., Európa Parlament
Címkék: bébiétel élelmiszer címkézés gyógyászat élelmiszer csomagolás gyógyhatás
Szigorítani és egyértelműbbé kell tenni a bébitej, valamint a speciális gyógyászati célokra készült élelmiszerek címkézésére vonatkozó szabályokat. Így védené az Európa Parlament a fogyasztókat és teremtene egyértelmű helyzetet az élelmiszer-ipari szereplők számára.
A képviselők szerint a 2012. június 14-én szavazásra kerülő rendelettervezetnek a gluténintoleranciával és bizonyos kalóriaszegény élelmiszerekkel is foglalkoznia kell.
 
A tervezet szerint a termékek címkézésének, kiszerelésének és reklámozásának pontos, világos és könnyen érthető tájékoztatást kell nyújtania a fogyasztók számára. A tájékoztatás nem lehet megtévesztő, és nem utalhat a termékek vélt gyógyhatására.
 
Figyelembe véve a természetes szoptatás előnyeit, a képviselők szerint a 12 hónapos korig használható anyatej-helyettesítő készítmények csomagolásán nem szerepelhetnének csecsemők képei. Ezzel lehetne elkerülni, hogy idealizálják ezeket a készítményeket.
 
Az EP jelentése szerint az új szabályokat bizonyos alacsony és nagyon alacsony kalóriatartalmú – orvosi felügyelet mellett fogyasztandó –, élelmiszerekre is alkalmazni kellene. A képviselők a szerint a lisztérzékenyek miatt például a termékek gluténtartalmát is fel kellene tüntetni a címkéken.
 
Az új rendelet, amelyet még véglegesíteni kell a tagállamok képviselőivel esedékes tárgyalásokon, több jelenleg létező jogszabályt hozna egymással összhangba, és váltaná fel azokat. A tervezet hatálya alá eső termékek az élelmiszerpiac 1–2%-át teszik ki.

Tekintse meg az EPTV cikkhez kapcsolódó videó-riportját!

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez