Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Dalli: visszaszorulóban a hasmenéses járvány

Működött az EU riasztási rendszere

2011. június 2., BruxInfo
Címkék: uborka járvány Brüsszel riasztás
A fogyasztóvédelemért felelős uniós biztos szerint visszaszorulóban van az elsősorban Németország északi területein áldozatokat szedő véres hasmenésjárvány. John Dalli a BruxInfo kérdésére védelmébe vette az uniós élelmiszerbiztonsági gyorsriasztó rendszert, de a történtek függvényében elképzelhetőnek mondta annak felülvizsgálatát is.
A Németországból érkező hírekből arra lehet következtetni, hogy visszaszorulóban van az eddig bizonyítottan tíz ember halálát okozó véres hasmenéses járvány, aminek baktériuma vélhetően fertőzött zöldségek útján került be az emberi szervezetbe – közölte szerdán a fogyasztóvédelemért felelős uniós biztos.
 
John Dalli ugyanakkor azt is elismerte, hogy még mindig nem sikerült megtalálni a veszélyes fertőzés valódi okát, miután látványosan megdőlt az a német feltételezés, ami Spanyolországban termelt uborkák és más zöldségekben vélte felfedezni a járvány eredetét. Az ezzel a gyanúval eredetileg előállt hamburgi laboratórium ugyanis kedden közölte, hogy bár a Spanyolországból származó uborkákon végzett tesztek is megerősítették a véres hasmenést okozó Coli baktérium jelenlétét, mégsem arról az EHEC törzséről van szó, amelyet a betegek székletében azonosítottak. A biztos hangsúlyozta, hogy a Coli baktérium jelenléte a zöldségekben szokványosnak mondható, ezért is olyan fontos a zöldségek és gyümölcsök alapos megmosása a fogyasztás előtt.
 
Dalli elmondta, hogy a Coli-járvány epicentruma az észak-németországi nagyvárosra, Hamburgra és annak környékére szűkíthető le, mindazok, akik elkapták a fertőzést, vagy ennek a nagyvárosnak a lakói, vagy az elmúlt hetekben, napokban odalátogatók. A biztos leszögezte, hogy a Bizottság ezért aránytalannak tekintene bármilyen behozatali tilalmat bármilyen termékkel szemben. Kérdésre válaszolva hozzátette, hogy tudomása szerint eddig egyetlen ország sem vezetett be ilyen exportkorlátozást.
 
Dalli megjegyezte, hogy a Bizottság két fontos laboratóriumi vizsgálat eredményére vár még. Az egyiket jelenleg is Spanyolországban végzik annak megállapítására, hogy az ottani gazdaságok valamelyikéből kelhetett-e útra a halálos áldozatokat is szedő baktérium. Másfelől a végleges német vizsgálati eredményekre is várnak.
 
A politikus szerint még nem tudják megmondani, hogy a mezőgazdasági termelőknek mekkora anyagi veszteségeket okozott eddig a Coli baktérium eme különösen veszélyes fajtájának a felbukkanása és a nyomában támadt fogyasztói pánik. Nem kívánt ugyanakkor igazságot tenni Németország és Spanyolország vitájában. Madrid bírálta a német hatóságokat, mert azok szerinte elhamarkodottan mutogattak ujjal a spanyol termelőkre, rengeteg anyagi kárt okozva ezzel. Dalli megjegyezte, hogy senki nem tanácsolta Németországban és máshol az embereknek azt, hogy ne fogyasszanak spanyol uborkát és zöldséget. Megerősítette, hogy agrárpolitikáért felelős kollégájával vizsgálják a zöldségtermelők kompenzálásának lehetőségét, bár az egyelőre nem világos, hogy erre milyen formában és milyen jogi alapon van lehetőség.
 
John Dalli a BruxInfo kérdésére válaszolva úgy vélekedett, hogy az EU élelmiszerbiztonsági gyorsriasztó rendszere jól működik és a múltban, legutóbb például a németországi dioxinválság esetén, meggyőzően igazolta létjogosultságát. „De bármit is teszünk, mindig tanulunk minden problémából. Most is azt tesszük majd, hogy alaposan kielemezzük a történteket és amennyiben szükséges, elvégezzük a szükséges módosításokat” – jelentette ki a fogyasztóvédelmi biztos.
 
Dalli arra is rámutatott, hogy a mostani fertőzéses ügyben nem az élelmiszerek útjának követése jelenti a fő problémát, hanem inkább annak kinyomozása, hogy emberek mit fogyasztottak az elmúlt tíz nap alatt. „Ez egy másik típusú probléma” – tette hozzá.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez