Keresés a tartalomban:
Jog

Interneten is elállhat a fogyasztó a vásárlástól

2011. június 8., Forrás: BruxInfo
Címkék: webáruház online vásárlás jogok elállás
Jelentősen bővítené az interneten vásárlók jogait az Európai Unió új fogyasztóvédelmi szabályozása. Pontosan rögzíti például, hogy a megrendelt árunak mennyi idő alatt kell megérkeznie a vevőhöz, mint ahogy azt is, a fogyasztónak hány napja lesz arra, hogy következmények nélkül elálljon az ügylettől.
A fogyasztóknak a távollevők között és az üzlethelyiségen kívül kötött szerződések esetében két hetük lesz arra, hogy ha meggondolják magukat, elállhassanak a vásárlástól – az erről szóló szabályozásról állapodtak meg a Tanács, a Bizottság és az Európai Parlament képviselői.
 
A távollevők között és az üzlethelyiségen kívül kötött szerződésekben leginkább az a közös, hogy a fogyasztó azelőtt köti meg az ügyletet (például postai vagy internetes rendelés útján), hogy látta volna az árut.
 
Az új szabályok szerint a 14 napos elállási szabály az egész EU-ra vonatkozik majd, mint ahogy az is, hogy a vételárat az elállástól számítva 14 napon belül vissza kell fizetni a fogyasztónak. A digitális tartalmakra (ezek közé tartoznak a zeneszámok, a filmek és a szoftverprogramok is) nem vonatkozik az elállási jog.
 
Az új irányelv értelmében a megrendelt terméket a kereskedőnek harminc napon belül ki kell szállítania, máskülönben a vevőnek joga lesz visszalépni az ügylettől. Mindemellett a kereskedő felel azért, hogy a szállítás során az áru ne vesszen el, és épségben jusson célba.
 
A fogyasztónak pontosan tisztában kell lennie azzal, hogy egészen pontosan kitől, mit és mennyiért vásárol (éppen ezért például a kereskedő vagy a cég nevét és címét mindig fel kell tüntetni). Az új szabályozás elejét veszi a rejtett költségek felszámolásának is, hiszen a vásárlónak a teljes ár ismeretében kell az ügyletet jóváhagynia.
 
Az intézményközi megállapodásra még hivatalosan a Tanácsnak és az Európai Parlamentnek is áldását kell adnia.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez