Keresés a tartalomban:
Kitekintő

Több mint 100 millió lefoglalt áru a határon

2012. július 26., Európai Bizottság/EUvonal
Címkék: szellemi tulajdon lefoglalt termékek fogyasztó hamis termék
2011-ben az uniós vámhatóságok majdnem 115 millió, feltételezhetően a szellemitulajdon-jogot sértő terméket foglaltak le.
Az uniós vámhatóságok által lefoglalt termékek száma 2010-hez képest 15%-kal nőtt. A lefoglalt áruk értéke közel 1,3 milliárd euró volt a 2010-es 1,1 milliárddal szemben – tudható meg a Bizottság a szellemitulajdon-jogok érvényesítésére irányuló vámügyi intézkedéseket elemző éves jelentéséből.
 
A Bizottság által közzétett jelentés statisztikákat is közöl a szellemi tulajdonhoz fűződő jogokat sértő, az unió külső határain lefoglalt termékek típusairól, származási helyéről és szállítási módjáról. A vámhatóságok legnagyobb mértékben gyógyszereket (24%), csomagolóanyagokat (21%) és cigarettákat (18%) állítottak meg. A hétköznapi használatra szánt termékek, valamint a fogyasztók egészségére és biztonságára veszélyt jelentő termékek az összes lefoglalt cikk 28,6%-át tették ki; ez az érték 2010-ben 14,5% volt. 2011-ben tovább növekedett a lefoglalt postai küldemények száma, a megállított csomagok 36%-a gyógyszereket tartalmazott.
 
A hamis termékek származási helyét illetően továbbra is Kína a fő forrás: a szellemi tulajdonhoz fűződő jogokat sértő cikkek 73%-a volt kínai eredetű. Egyes termékkategóriákban más országok maradtak a listavezetők. Törökországból érkezett a legtöbb szellemitulajdon-jogot sértő élelmiszer, Panamából a legtöbb alkoholtartalmú ital, Thaiföldről a legtöbb üdítőital és Hongkongból a legtöbb mobiltelefon. A határokon feltartóztatott áruk körülbelül 90%-át megsemmisítették, vagy a jogsértés megállapítása érdekében bírósági eljárást kezdeményeztek ezekkel kapcsolatban.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez