Keresés a tartalomban:
Hasznos tippek

Szén-monoxid-mérő - kötelező elem a lakásban

Hogyan válasszunk megfelelőt?

2014. január 9., Life.hu/vgfszaklap/SV
Címkék: fűtés szigetelés szén-monoxid-mérgezés CO mérő
A tavalyi fűtésszezonban és mostanában is sokan kerültek kórházba, vagy vesztették életüket szén-monoxid-mérgezés miatt. A légmentesen lezárt lakóterekben még mindig nagy számban üzemelnek nyílt égésterű gázkészülékek, a szén-monoxid visszaáramlásának komoly veszélyével. Azt már egyre többen tudják, hogy ha biztonságban szeretnék tudni családjukat, akkor a szén-monoxid-mérő kötelező elem a lakásban. Az már fogas kérdés, hogy hol és hogyan szerezhetünk be olyan darabot, mely valóban helyesen működik.

Mire figyeljünk legjobban ebben az időszakban?

A házilag vagy rosszul bekötött kazáncsövek, a nem ellenőrzött, hibás cirkóberendezések és az eldugult kémények bajt okozhatnak. Csakúgy, mint az új, műanyag nyílászáróknak köszönhetően kialakuló rossz szellőzés miatt a színtelen, szagtalan, tehát a tünetek jelentkezéséig észrevehetetlen gáz, ami leszivárog a lakótérbe.
 
Ha az ott alvók nem reagálnak időben a fejfájásra, influenzaszerű tünetekre, mert épp mélyen alszanak, vagy eszükbe sem jut a veszély, akkor egy idő után már nem is lesznek képesek védekezni a beinduló testi reakciók ellen. A mérgező gáz megakadályozza, hogy megfelelő mennyiségű oxigénhez jussunk, és már egy százalékos koncentráció elég ahhoz, hogy ájulást okozzon. Ezért különösen fontos, hogy minden háztartásban legyen jó szén-monoxid-mérő készülék. Felmérések szerint azonban sajnos a magyar háztartások háromnegyedéből ez még mindig hiányzik.

Olcsó mérőnek híg a leve?

Sajnos jelenleg úgy tűnik, hogy azok sincsenek feltétlenül biztonságban, akik megvásárolták a szén-monoxid-mérőjüket. Egy fűtéstechnikával is foglalkozó szaklap ugyanis nemrég megvizsgálta a jelenleg kapható készülékek biztonságosságát: tízféle típusból több darabot is teszteltek egy héten át, megfelelő laboratóriumi körülmények között. Akadt a vizsgált készülékek között olyan is, ami egyáltalán nem reagált a szén-monoxidra, tehát akármennyi gáz szivároghatott volna, nem kezdett volna riasztani. Mellettük találtak olyan jelzőt, mely alacsony koncentráció mellett is megfelelően adott hangot, de magasnál már nem, és mint kiderült, olyan készüléket is eladnak nekünk, mely nem is felel meg mindenben a szabványnak. A teszt eredményei szerint összesen az általuk vizsgált mérők húsz százaléka az, mely valóban biztonságot nyújt otthonunkban a mérgezés ellen. Összesen 10 típus 3-3 darabját a Stieber Levegőtisztaság-védelmi Bt. akkreditált laboratóriumában vizsgálták egy héten át:



 
A két típus, amelyek megfeleltek a teszten:

Tipp:

Mindenképpen érdemes a pontosabb, megfelelően erős akkumulátorral, hosszú ideig érvényes garanciával árusított termékeket választani. Ezeket is biztonságos helyről vásároljuk, bontatlan csomagolásban, érvényes garancialevéllel.

Hogyan válasszunk megfelelőt?

A helyes készüléktípus megtalálását nehezíti, hogy az olcsóbbak közt évről évre jelennek meg új gyártók, illetve típusok, majd tűnnek el, csak azért, hogy pár év múlva egy új néven ismét eladhassák a termékeiket. A drágább termékek mellett, hogy az alacsonyabb árkategóriájúaknál nemcsak a riasztás maradhat el, hanem ennek ellenkezője is megtörténhet: gyakran adnak téves riasztást akár csak a nagyobb mennyiségben használt hajlakk miatt is.

Hogyan használjuk helyesen?

Hiába vásárolunk akár drága, akár olcsó készüléket, ha rossz helyen, vagy rosszul használjuk. Először is minden esetben tartsuk be a készülék leírásában foglalt pontokat. A szén-monoxid könnyebb a levegőnél, ezért a magasan lévő helyeken gyűlik fel először, tehát a szerkezetet legalább másfél méter magasra tegyük, de a plafontól is hagyjunk legalább 15 centiméternyi helyet. Fontos, hogy több szintes épület esetén minden szinten, sőt, minden olyan helyiségben legyen egy érzékelő - ez igaz a földszintes házakra is -, ahol lánggal égő berendezést üzemeltetünk - adott esetben ne feledkezzünk meg a fürdőszobáról sem.
 
Alapvetően meg kell teremtenünk otthonunkban azokat a feltételeket, hogy soha ne kelljen a szén-monoxid-riasztó hangjára felébrednünk. Ehhez nem elég jó minőségű mérőt beszereznünk, oda kell figyelni a kazánok, gázkészülékek, kémények évenkénti alapos ellenőrzésére, és a jó szakemberekre: az olcsó javítgatások, barkácsolások helyett bízzunk inkább a profikban a szomszéd bácsi helyett. A szakemberek szerint mindezek mellett a lakóterek levegőellátottsága az, ami a legfontosabb a védekezésben. Az utólagos szigetelések, nyílászárócserék miatt sok, addig jól szellőző lakásban romlik jelentősen a légellátottság. Ennek rendbetételéhez szakembert kell hívnunk, aki segít akár készülékeink biztonságosabbra cserélésében, akár más megoldások megtalálásában.
 
Még a legjobb készülékek is némi bizonytalansággal dolgoznak, a gyengébb kiviteleknél ez fokozódik. Tehát akkor járunk a legjobban, ha:
  1. Rendbe tetetjük házunk, lakásunk légellátását tervezővel, kivitelezővel, azaz szakemberrel. Ebbe beletartozhat a nyílt égésterű gázkészülékünk lecserélése zárt égésterűre, de más, kevésbé költségigényes, bár valószínűleg kevésbé komfortos megoldások is léteznek (például légbevezetők).
  2. A legjobb minőségű CO-érzékelőt választjuk, ami valószínűleg drágább, de maximum 5-10 ezer forintos árkülönbségről beszélünk.




 
A vgfszaklap szakértőjének a légellátás témájával kapcsolatos végkövetkeztetései:
 
  1. A jelenlegi építési jogszabályokból fájóan hiányzik egy olyan fejezet, amelyik a komfort terekben élő ember egészséges levegőhöz valójogát deklarálja, ennek ismérveit pedig rögzíti. A fokozott légzárású ajtók, ablakok ezt gátolják, ezért korlátozni, illetve feltételhez kell kötni alkalmazásukat.
  2. Gravitációs légellátással rendelkező komfortterekben fokozott légzárású nyílászáró cserékre csak jogosult mérnök által kontrollált műszaki beavatkozásokkal kerülhessen sor!
  3.  „B” típusú gázkészülékekkel rendelkező ingatlanok esetében a fokozott légzárású nyílászárókra történő csere megszünteti az égés légellátás biztonságát, ezért helyettesítő megoldások nélkül életveszély okozásnak minősül! Ezt tudatosítani kell minden potenciális érintettel (erre módszer lehet a gyártók tájékoztatásra kötelezése, de felelőssége van például az energetikai pályázatok kiíróinak is).
  4. Szabályozni kellene a CO-riasztók piacát a kínálat objektív szelektálásával, valamint annak hangsúlyozásával, hogy a megelőzés fontosabb. A riasztó már csak a végső menedék, de nem maga a megoldás.
  5. Hasznos lenne, ha a katasztrófavédelem a megelőzés fontosságára hívnák fel a figyelmet, valamint arra hogy a szén-monoxidmérgezések megelőzése mérnöki feladat, ezért épületgépész mérnökök szakértelmét vegyék igénybe a baj elkerülésére.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez