Keresés a tartalomban:
Autó

Biztonságos vezetés - télen is

2013. február 4., biztositasiszemle.hu
Címkék: tél autó vezetés biztonságos vezetés vezetéstechnika
Télen nemcsak hasznos vezetéstechnikai trükkökkel, hanem megfelelően kiválasztott öltözettel is hozzájárulhatunk a biztonságos vezetés megteremtéséhez, hívja fel a figyelmet a Groupama Garancia Biztosító. Bár sokan tudják, mégis kevesen figyelnek oda a cipő talpára, a nadrág hosszára vagy a kabát vastagságára, mielőtt beülnek a volán mögé.

 
Tökéletes cipő a vezetéshez

 
Az instruktor első számú tanácsa, hogy legyen egy váltás cipő az autóban, amely vékony talpú és könnyű viselet. Amennyiben erre nincs lehetőség, akkor mindenképpen érdemes arra figyelni, hogy lapos talpú, nem túl merev anyagból készült cipőt viseljünk, amely engedi a láb finom mozgásait, hiszen ez a pedálkezelésnél elengedhetetlen. Mindenképpen kerülni kell – vagy a vezetés idejére cserélni – a vastag talpú hótaposó csizmákat és bakancsokat, mert ezekben kevésbé érzékeljük a pedálokat és emiatt, illetve a méretükből adódóan is előfordulhat, hogy egyszerre két pedálra is rátapos vele az óvatlan sofőr.
 
A nadrág hossza és fazonja is fontos
 
Az instruktor szerint két fontos szempont alapján válasszunk nadrágot: az első, hogy ne legyen olyan szűk vagy bő, amely korlátozza a láb mozgását, a második pedig, hogy olyan hosszú legyen a szára, amely nem akad bele a cipő sarkába.
 
Kedveltek mostanában az extra szűk farmerek. Azonban fontos, hogy mindenki a lába hosszának megfelelő méretet válasszon, vagy ha erre nincs lehetőség, akkor szánjon egy kevés összeget ruhaklinikára, ahol szükség esetén méretére igazítják a hosszt. Normál esetben a cipő sarkáig kell, hogy érjen a nadrág, viszont, ha valaki magas sarkút hord, akkor pedig a sarok tetejéig.
 
A kabát is akadályozhat vezetés közben
 
A vezetéstechnikai szakértő szerint az a legfontosabb, hogy komfortosan érezzük magunkat vezetés közben, ez egyaránt igaz arra, hogy ne korlátozza a kabátunk a szabad mozgást, valamint arra is, hogy ne legyen túlságosan melegünk, vagy ne fázzunk, mert mindkettő túlzottan elvonhatja a figyelmünket a vezetésről. Figyelni kell továbbá arra is, hogy a tenyerünk mindig legyen szabadon, tehát ne lógjon bele a kabátunk ujja.
 
„A szép kidolgozású, különleges fazonú, szövetkabátok nagyon csinos viseletek az átmeneti időszakban, azonban a téli hidegben előkerülnek a tollal bélelt darabok. Itt is nagyon fontosnak tartom, hogy letisztult stílusú kabát legyen, és alkatunknak megfelelően válasszunk „pufi” kabátot. Vezetéshez pedig csak olyat vegyünk fel, amelyben megerőltetés nélkül érjük el a kormányt és a sebességváltót.”- mondta Igor.
 
Kesztyű, sapka kérdése
 
A téli kesztyűt mindenképpen kerüljük vezetés közben, mert a sofőr tenyere könnyedén elcsúszhat a kormány markolatán és nagyon hamar veszélyes helyzetbe kerülhet. Amennyiben fázik a kezünk, akkor érdemes egy vezetéshez tervezett bőrkesztyűt keresni magunknak, ami kimondottan erre a célra lett kifejlesztve. A biztonságos vezetés szempontjából a sapkával szemben az az elsődleges elvárás, hogy ne akadályozza a vezetőt a szabad kilátásban. Divat tekintetében idén igen népszerűek a kötött, pomponos sapkák és usánkák, a legtrendibb pedig az aviator sildes sapka. Bármelyiket is választjuk, ügyeljünk arra, hogy ne korlátozzon sem a sild, sem egyéb kiegészítő a tükrökre való rálátásban, valamint az első-hátsó és oldalsó kilátásban.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez