Keresés a tartalomban:
Szolgáltatás

A rezsicsökkentés ára

2013. január 3., energiainfo.hu
Címkék: gáz villany számla energiaköltség áram energiainfo
Az Energiainfo.hu elemzése szerint a magyar cégek versenyképességének romlását vonhatja maga után a lakossági energiatarifák mérséklése. A kisebb cégek tizedével, a nagyobbak akár harmadával is többet fizethetnek ugyanis idén az áramért - ez lehet a rezsicsökkentés ára
Az Energiainfo.hu számításai szerint a magyarországi közép- és kisvállalkozások által vásárolt áram ára 11-12 százalékkal is emelkedhet a január 1-től érvényes új hálózati tarifák alapján, a nagyfeszültségen vételező ipari energiafogyasztók ugyanakkor, akár 30 százalékkal is többet fizethetnek kilowattóránként az áramért - derül ki az Energiainfo.hu elemzéséből.
 
Az ipari fogyasztók versenyképességének romlására utal a megújuló energiaforrások fejlesztését támogató kötelező átvételi rendszer (kát) szabályainak módosítása - a lakossági rezsicsökkentés érdekében - mintegy 14 milliárd forintot csoportosít át a háztartási fogyasztók költségeiből az áramkereskedőkhöz, illetve a szabadpiacon vásárló ipari fogyasztókhoz.
 
A megújuló energia hasznosításának ösztönzésére szolgáló kát-rendszerben eddig minden energiafogyasztó részt vett, az egyetemes szolgáltatás keretében hatósági áron ellátott háztartások vagy közintézmények és az ipari energiafogyasztók is. A 2011-es adatok alapján a nettó villamosenergia-fogyasztás 36,3 terawattórás mennyiségének 35 százaléka jut az egyetemes szolgáltatásra, azaz ilyen arányban osztották fel a nagyjából 4 terawattóra kát keretében értékesített áramot is, amelynek támogatástartalma kilowattóránként 10 forint körül alakult 2011-ben.


Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez