Keresés a tartalomban:
Szolgáltatás

Hamisítványok - 250 milliárd eurós veszteség

2013. február 4., Európai Parlament
Címkék: hamisítás online rendelés Európa Parlament vám
A szellemitulajdon-jogokat érintő jogsértések egyre nagyobb volumenű problémát okoznak az Európai Unióban, amely jelentős részben az európai állampolgárok által online rendelt, és számukra harmadik országból postázott, hamisítványokat tartalmazó szállítmányok növekvő mennyiségének köszönhető.
Szakértői becslések szerint a hamisítás évi 250 milliárd eurós veszteséget okoz az európai gazdaságnak.
 
„A hamisítványok növekvő kereskedelme nem pusztán az európai gazdaság növekedését, és így az uniós álláshelyek biztonságát fenyegeti, de biztonsági és egészségügyi kockázatot is jelent a fogyasztókra nézve” – hangsúlyozta Jürgen Creutzmann német EP-képviselő. A politikus szerint az Unió külső határain szolgálatot teljesítő vámszervek vannak a legelőnyösebb helyzetben ahhoz, hogy a hamisítványok piacra áramlását még időben megakadályozzák. Munkájuk hatékonyságát pedig jelentősen növelheti a szellemitulajdon-jogokat sértő áruk elleni vámhatósági intézkedésekről rendelkező új uniós szabályozás, amelyet az Európai Parlament Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottsága (IMCO) a napokban hagyott jóvá.
 
Az EP honlapján olvasható közlemény szerint az új szabályozás továbbra sem fogja érinteni a nem kereskedelmi céllal behozott hamisítványokat, így például az állampolgárok személyi poggyászának tartalmát, és nem vonja felelősségre a külföldről jóhiszeműen hamisítványt vásároló fogyasztókat. Érinti viszont az EU területén értékesítésre szánt hamisítványokat, amelyek esetében továbbra is fenntartja a 1383/2003/EK rendelet által megteremett egyszerűsített eljárás igénybevételének lehetőségét, amely során bírósági végzés nélkül, a szellemi tulajdonjog jogosultjának jóváhagyásával kerülhet sor a hamisítványok megsemmisítésére, amennyiben az importőr nem emel kifogást az eljárás ellen. Az új szabályozás további eljárási szabályokat fog bevezetni a hamis termékeket tartalmazó kisebb méretű (3 kg alatti) csomagok gyorsabb és eredményesebb kezelésének érdekében.
 
A hamis áruk elleni vámhatósági intézkedésekre vonatkozó új szabályozás 2014. január 1-jétől lesz hatályos az Európai Unió tagállamaiban. Ennek előfeltétele még, hogy az Európai Parlament második olvasatban jóváhagyja a rendeletet.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez