Keresés a tartalomban:
Elektronika

EU szerint a Google visszaél pozíciójával

2013. január 14., InfoRádió
Címkék: Google keresőprogram találatok EU versenyjog
Brüsszel januárban várja a Google ajánlatát arról, hogyan biztosítja, hogy nem hozza hátrányba versenytársait. Ha nem lesz kielégítő a válasz "kénytelen leszek hivatalos vádat emelni" - fogalmazott Joaquín Almunia, az EU versenyjogi biztosa, aki szerint az internetes cég "torzítja" a választási lehetőséget a fogyasztók számára.
A Google keresőprogram kénytelen lesz másképp megjeleníteni a találatokat Európában, máskülönben szankciókra számíthat - adta értésre az EU versenyügyi biztosa. Az Egyesült Államokban ezzel szemben nemrég úgy döntöttek, hogy az internetes óriás nem sérti a versenyszabályokat.
 
Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Felügyelet szerint nincs semmi törvénytelen a Google tevékenységében, Brüsszel azonban másképp látja. Joaquín Almunia, az Európai Unió versenyügyi biztosa szerint
 
"Továbbra is nyomozást folytatunk, de meggyőződésem, hogy a Google eltéríti a forgalmat" - mondta Almunia a Financial Timesnak. Az eltérítésen azt értette, hogy a keresőprogram a Google-hoz tartozó cégek szolgáltatásait sorolja előre a találati listán más cégek ajánlataival szemben.
 
A Google például a piaci árakat összehasonlító szolgáltatásokat, légi járatokról szóló információt és térképeket kínál - sokak számára teljesen természetes, hogy ezeket a szolgáltatásokat használják másokkal szemben. Az EU szerint azonban ezzel a Google visszaél piaci pozíciójával. "Pénzügyi hasznot kovácsolnak a keresőpiacon elfoglalt előnyös helyzetükből. Ez nem csak meghatározó helyzet, ez visszaélés a domináns helyzettel" - mondta Almunia.
 
Az FT szerint Brüsszel mindezzel ultimátumot intézett a cégnek. Almunia megjegyzéseivel ugyanis világosan értésre adta, mi baja az EU-nak a Google-lal és ezzel arra is utalt, milyen módon lehetne megegyezésre jutni.
 
Ha a Google meghajol a nyomás előtt, akkor előfordulhat, hogy nem sikerül megvalósítani társalapítója, Larry Page célját - ő azt akarja, hogy keresőprogram helyett "tudásbázissá" váljon a cég, amely saját szolgáltatásai segítségével válaszokat tud adni a felhasználók bármely kérdésére.
 
Az FT feltette a kérdést: miért keménykednek a céggel Európában, míg Amerikában megúszta a felelősségre vonást? Almunia szerint a tengerentúlon másképpen határozza meg a jog a piaci helyzettel való visszaélést, és azért is a keménység, mert Európában a Google uralja a keresőpiac 90 százalékát.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez