Keresés a tartalomban:
Szolgáltatás

Fagyveszély – figyeljünk a vízvezetékekre!

2013. január 30., NFH
Címkék: fagy vízvezeték vízmérő NFH
A fagypont alatti hőmérséklet jelentős károkat okozhat a szabadon hagyott vízvezetékekben - ugyanis a csövekben megfagyó víz szétrepesztheti a vezetéket, így csőtörést, vízelfolyást okozhat -, a talajban vagy fűtetlen pincékben található vízmérőkben, sőt a falakon belüli vízvezeték-hálózatokban is. A mérők és vezetékek fagy elleni védelme a fogyasztó kötelessége!
A közműves ivóvízellátásról és a közműves szennyvízelvezetésről szóló 38/1995. (IV. 5.) Korm. rendelet alapján a vízmérőakna, illetve vízmérőhely hozzáférhetőségének biztosításáról és tisztán tartásáról, a vízmérő fagy elleni megfelelő védelméről a fogyasztó köteles gondoskodni.
 
Különösen a hétvégi házak és üdülő tulajdonosoknak érdemes fokozott figyelmet fordítani a vízvezetékek és vízmérők mivel az esetleges elfagyásokból eredő meghibásodások súlyos károkat okozhatnak (pl. a környezetbe elszivárgó víz talajszerkezeti változást idézhet elő, amely esetlegesen az épületek statikai állapotát is károsan befolyásolhatja).
 
Érdemes idejében megtenni a szükséges óvintézkedéseket, hogy elkerüljék a hideg hatására bekövetkező mérő-meghibásodás helyreállításának, illetve a vízelfolyás miatt jelentkező magasabb vízdíjszámlának költségeit. A fagy leginkább a nem megfelelően fedett - pl.: takaratlan, vagy csak néhány milliméteres vaslappal fedett - aknában lévő vízmérőket veszélyezteti, ezért ezek védelme kiemelten fontos!
 
A mérők és vezetékek fagy elleni védelme a fogyasztó kötelessége! Ennek elmulasztása esetén a működésképtelenné vált vízmérő cseréjének költségei a fogyasztót terhelik csakúgy, mint az elfolyt vízmennyiség díja.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez