Keresés a tartalomban:
Életmód

Gyerekcipők tesztje: rossz forma, kemény járótalpak

Egy pár sem felelt meg a biztonságossági követelményeknek!

Szabó Zoltán Attila
Címkék: teszt cipő gyerekcipő NFH címkézési előírás anyagösszetétel
A gyermekcipők biztonságára fokozott figyelmet kell fordítani, mivel a 17–30-as méretű lábbelik viselői 1–5 éves korú gyermekek, akik életkorukból adódóan nem képesek felmérni azt a kockázatot, amelyet a nem megfelelően kialakított lábbeli viselése okozhat. A gyerekcipőkön nem megfelelően rögzített díszítések, valamint a lelógó alkatrészek fulladásveszélyt jelenthetnek, vagy balesetet okozhatnak – figyelmeztet a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH).
A merev, kemény talp-szerkezetű és hegyes orr-rész kialakítású gyermekcipők akadályozzák a gyermekláb egészséges fejlődését, maradandó lábdeformációt okozhatnak. Az ilyen termékek forgalomból történő kivonása a gyermekek biztonsága érdekében nagyon fontos – olvasható az NFH által ma közzétett összegzésben, amely egy vizsgálaton alapul. A vizsgálat célja annak ellenőrzése volt, hogy a mintavételezett gyermekcipők címkézése és biztonságossága megfelel-e a jogszabályi előírásoknak. A biztonsági vizsgálatok keretében 18 pár gyermeklábbeliből került sor mintavételre. A vizsgálat kiterjedt a termékek címkézési előírásainak ellenőrzésére, a lábbelik formakialakítására, valamint a rajtuk alkalmazott díszítések vizsgálatára.



A vizsgált 18 pár gyermeklábbeli közül egyetlen pár sem elégítette ki a biztonságossági követelményeket! Tizenöt pár lábbeli esetében a fulladásveszély súlyos, míg 3 pár esetében a fulladásveszély nagy kockázata áll fenn. Tíz pár lábbelinél a nem megfelelő formakialakítást, míg 8 pár esetében a merev, kemény járótalpat kifogásolták a szakemberek.
 
Az azonosító jelölést az előírásoknak megfelelően valamennyi terméken feltüntették, azonban a gyártó és az importőr adatait – 1 pár kivételével – nem. Az anyagösszetételt a mintavételezett termékek 66,7%-ánál (12 pár esetében) megfelelően jelölték, 22,2%-ánál (4 párnál) nem jelölték, míg további 11,1%-ánál (2 párnál) nem a valóságnak megfelelő anyagösszetételt jelölték.
 
„A gyermekek biztonsága elsődleges, így joggal várható el, hogy a számukra készült termékek biztonságosak legyenek. Mindezek figyelembevételével, valamint a biztonsági követelmények teljesülése terén tapasztalt magas kifogásolási arány miatt szükségesnek látjuk a következő években a termékkörre vonatkozóan újabb ellenőrzéseket végezni” – adta hírül a hatóság.



Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez