Keresés a tartalomban:
Jog

Új módszer az árubemutatók piacán

NFH: nem árt az óvatosság!

2013. január 28., NFH
Címkék: egészségügyi felmérés árubamutató NFH
A legújabb módszer fogyasztók csábítására, hogy felhívják telefonon a kiszemelt ügyfelet, majd postai úton névre szóló meghívót küldenek. Most már nem mosóport, mosogatószert, öblítőt adnak ajándékba, hanem ingyenes szűrővizsgálattal csalogatnak.
A szervezők szerint az egészségügyi szűrés értéke 20.000 - 30.000 Ft, amely a résztvevőknek ingyenes, ha a meghívót bemutatják. Van olyan cég, aki még arra is felhívja a figyelmet, hogy „a szűrések előtt két órával mellőzze a dohányzást és az alkoholfogyasztást, valamint hogy a TAJ kártyáját mindenki hozza magával”.
 
A Tolna Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének két munkatársa részt vett egy ingyenes egészség napon, ahol csontozatállapot felmérést, idegrendszeri mérést, szív és érrendszer állapot mérést, mozgásszervi állapot mérést, vércukorszint mérést, vérnyomásmérést ígértek.
 
A felügyelőket nem, a résztvevők egy részét viszont meglepetésként érte a helyszínen az a felismerés, hogy ez bizony egy árubemutató. Az előadó elmondta, hogy a „szűrésen” a részvétel teljesen önkéntes. A 20.000 Ft értékű egészségügyi szűrésen 20 nagyon egyszerű kérdésre kellett válaszolni, mint például: életkor, testmagasság, testsúly, vérnyomás, dohányzási szokások, sportolási szokások, lépcsőzésnél hányadik emeleten fogy el a levegő, hányszor kell felkelnie egy éjjel, vannak-e ízületi fájdalmai, szárad-e a szája, stb. A bemondott adatokat elküldték e-mailben egy orvosnak, aki az árubemutató előadás végére megküldte a diagnózist, amit minden résztvevő megkapott. A helyszínen azonban nem történt semmiféle mérés.
 
A megkapott diagnózison a cég feltünteti a bűvös mondatot „ez a kiértékelés nem tekinthető orvosi diagnózisnak, amennyiben pontos diagnózist szeretne, keresse fel háziorvosát”. A termékbemutatón egyébként pulzáló mágnes terápiás matracot és párnát árultak, mindenféle kedvezményekkel 380.000 Ft-ért. A kereskedelmi forgalomban azonban lényegesen olcsóbban lehet a termékeket megvásárolni.
 
A Tolna Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége azt ajánlja az érdeklődőknek, hogy legyenek óvatosak, körültekintőek és ha mégis vásárolnának egy termékbemutatón, addig ne írjanak alá semmilyen adásvételi- vagy kölcsönszerződést, amíg át nem olvasták annak minden pontját. Beleértve az apró betűs részeket is. A termékbemutatókra a távollevők között kötött kereskedelmi szerződésekről szóló kormányrendelet előírása vonatkozik, amely szerint az adásvételtől, a termék átvételétől számítva, nyolc munkanapon belül indoklás nélkül elállhat a vevő. Egyes cégek elhallgatják ezt az információt, vagy miután kiárusították készletüket, megszűnnek, így nincs kinek benyújtani elállási igényünket.
 
Mindezek alapján még nagyobb hangsúllyal hívja fel a figyelmet a hatóság arra, hogy fokozott körültekintéssel és megfontoltsággal járjanak el az ilyen rendezvényeken történő esetleges vásárlásaik során.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez