Keresés a tartalomban:
Hasznos tippek

Csökkenő rezsi, növekvő ingatlan-érték: szigeteljünk!

2012. február 1.
Címkék: szigetelés zöld tanúsítvány nyílászáró ingatlan energetikai besorolás lakcímke forint árfolyam gáz távfűtés Premier Kommunikációs Iroda Knauf Insulation Kft Aszódy Tamás
Pénzügyi megtakarítást jelent, növekszik az ingatlanunk ára, nem utolsósorban pedig a hideg ellen is véd. Költsünk energiahatékonysági fejlesztésre, vagyis szigeteljük megfelelően lakásunkat! A számokból kiderül: jobban megéri, mint egy bankbetét.
A gáz- és távfűtés árának januári emelése, kiegészülve az erre rakódó 2 százalékos ÁFA emeléssel a tavalyihoz képest összességében 4,2 százalék plusz költséget ró a magyar családok rezsiköltségeire, melyet sokuk esetében az is tetéz, hogy gázár támogatásra 2012-től már csak nagycsaládosok pályázhatnak. Mindeközben az ingatlanpiacot alapvetően az ingatlanárak esése uralja: 2008 és 2011 között átlagosan 12 százalékkal estek az ingatlanárak, melyek jelenleg a 2000. évi értékeken vannak. Becslések szerint az ingatlanok ára egy év alatt 5-10, a nagyobb alapterületű ingatlanok értéke pedig akár 10-15 százalékkal is csökkent, értékesítésük és 1 évnél hosszabb idejű bérbeadásuk pedig január 1-jétől csak energetikai tanúsítvánnyal lehetséges.

Energia tanúsítvány

Más néven Lakás zöldkártya vagy Lakcímke, egy olyan új közokirat, amely megmutatja az épület energiafel-használásának hatékonyságát.
 
Az Energia Tanúsítvány tájékoztatást ad egy adott épület energia fogyasztásáról a vásárló vagy a bérlő számára.
 
2009-től 1000 m2 -nél nagyobb hasznos alapterületű hatósági rendeltetésű, állami tulajdonú közhasználatú épület esetén használatbavételi engedélyéhez, egy évet meghaladó bérbeadásához már szükséges kiállíttatni.
 
2012-től a meglévő épületek, önálló rendeltetési egységek, lakások adás-vételéhez is kötelezővé válik az Energetikai Tanúsítvány beszerzése.
 
Energia Tanúsítványt nem kell kiállíttatni, ha az épület hasznos alapterülete 50 m2-nél kisebb, évente 4 hónapnál rövidebb használatra szól, hitéleti rendeltetésű épület, jogszabállyal védetté nyilvánított épület, mezőgazdasági rendeltetésű épület, olyan épület ahol a belső technológiából származó hőnyereség nagyobb, mint 20 W/m2 vagy huzamos emberi tartózkodás célját szolgáló sátorszerkezetek. Az Energia Tanúsítvány érvényességi ideje 10 év, viszont minden ingatlan eladásnál és 1 évet meghaladó bérbeadásnál újat kell készíteni a tulajdonosnak.

Kifizetődőbb, mint egy bankbetét

Mindeközben a családok biztonságos befektetést keresnek megtakarításaiknak, amit a forintárfolyam mozgása különösen ösztönöz. Mindezekre a változásokra az energiahatékonysági beruházások, ezen belül is a szigetelés jelenti a leghatékonyabb megoldást, amely nemcsak csökkenti az ingatlanok értékvesztésének ütemét, de átlagosan akár 30-40 százalékos fűtési költség megtakarítást is eredményez, ezáltal pedig magasabb hozamot biztosít és biztonságosabb befektetést jelent, mint egy bankbetét.
 
Januártól átlagosan 4,2 százalékkal emelkedtek az energiaárak, így a gáz és a távfűtés ára is, amely éves szinten 15-20 ezer forint többletköltséget jelent egy átlagos magyar háztartás számára.
 
A szigetelés révén elérhető pénzügyi megtakarítás folyamatosan növekszik és felértékelődik, hiszen a véges készletű gáz árának folyamatos emelkedésével egyenes arányban gyorsul a szigetelésbe fektetett beruházás megtérülése - mondta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation Kft. ügyvezető igazgatója. Probléma azonban, hogy a magyar háztartások a rövid távú megtérüléseket keresik és kevesen tudják önerőből finanszírozni azokat a befektetéseket, melyek hosszú távon térülnek meg – tette hozzá a szakember.
 
Az aktuális gazdasági és politikai viszonyok között, a magas euró-forint árfolyam mellett az emberek féltik a pénzüket. A magyar családok mindössze 17,5 százaléka rendelkezik megtakarítással, ami nagymértékű beruházást nem tesz lehetővé, lakásszigetelésre azonban lehetőséget nyújt. Egy bankbetét 7-8 százalék éves kamatot fizet, amiből 3-4 százalékot elvisz az infláció, így ez a megtakarítási forma csupán 4-5 százalék nettó hozamot jelent tulajdonosának. Ezzel szemben a szigetelés 25 százalékos megtérülést hoz évente, hosszabb távon pedig minden, szigetelésbe fektetett forint több, mint 7 forint hasznot eredményez.

Szigeteléssel növelhető az ingatlan értéke

Az értékesített ingatlanok ára folyamatosan csökken, amihez most a végtörlesztések is nagymértékben hozzájárultak. Az ingatlan adás-vételek száma 2010-hez képest több mint 10 százalékot esett; 2011-ben mindössze 80 500 ingatlan cserélt gazdát Magyarországon, 2012-ben pedig további csökkenés várható. A kínálat tehát meghaladja a keresletet, akár értékesíteni, akár kiadni kívánjuk ingatlanjainkat.
 
Csakúgy, mint az autók esetében, az ingatlanok kapcsán is felértékelődik a kis fogyasztás, azaz a csökkenő árakkal jelezhető piacon azoknak az ingatlanoknak van nagyobb esélye új tulajdonosra vagy albérlőre találni, amelyek jó energiahatékonysági állapotban vannak, vagyis kicsi a fűtésigényük - hívta fel a figyelmet Aszódy Tamás.

Könnyen megszerezhető zöld tanúsítvány

Egy átlagos családi ház esetében a falakon 20-30, a tetőn 15-25, a kéményen 10-20, a nyílászárókon 10-25, a födémen és a padlón át pedig 10-15 százalék hő távozik. Ekkora mennyiségű energia elpazarlása helyett, az ingatlan adás-vételek és 1 évnél hosszabb idejű bérletek során január 1-jétől kötelező lakcímke előnyösebb besorolásba helyezi azokat az ingatlanokat, melyek megfelelő szigetelésük miatt kellőképpen tartják a hőt, a környezet mellett a lakók pénztárcáját is jelentősen megkímélve.
 
Egy szigeteletlen családi ház esetében a tető és homlokzati hőszigetelés, nyílászáró cserével együtt, akár 50-60 százalékos fűtési energia megtakarítást is eredményezhet, melynek révén a családi házak zöme B-C energetikai besorolásba kerül, vagyis 3-4 kategóriát is javulhat. Az előnyösebb besorolás a lakásvásárló vagy bérlő előtt is előnyösebb képben tünteti fel az ingatlant, így a szigetelés az ingatlan vételárát vagy bérleti díját is növeli, azaz többszörösen megtérülhet.

Premier Kommunikációs Iroda/ Knauf Insulation Kft.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez