Keresés a tartalomban:
Életmód

Válságos időkben csak a gyógyszer fogy!

2012. január 25.
Címkék: gyógyszer válság fogyasztói kosár étrend-kiegészítő kiadás csökkentés recept Szinapszis felmérés
A lakosság jelentősen csökkentette kiadásait a gazdasági válság hatására – derítette ki a Szinapszis kutatása. A tavaly novemberben „felvett” mérési anyagokra építő összegzés szerint legkevésbé az egészségügyi kiadásokat mérséklik a fogyasztók. A minta országos lefedettségű; életkor (18+), nem, valamint régió és településtípus alapján országosan reprezentatív felmérés készült – informált Kiss Katalin kutatásvezető.
Összesen 1029 honpolgár válaszolt tavaly novemberben a Szinapszis telefonos körkérdéseire. A most közzétett tanulmányi anyagból kiderül: a felnőtt lakosság 95 százaléka érzékeli a gazdasági válság hatását, többségük (közel 60%) jelentősen, további 35 százalékuk valamelyest mérsékelte kiadásait. Jellemzően az idősebbeket, az alacsony jövedelműket érinti a megszorítás fokozottabb mértékben, míg a fiatalabbak esetében mérsékeltebb a „csökkentők” aránya.
 
A dolgozatból feketén-fehéren az is kiderül, hogy 2009-hez viszonyítva a 2011-es esztendő végén lényegesen magasabb volt azon lakosok aránya Magyarországon, akik esetében jelentékeny volt a kiadások csökkenése; arányuk két éve közel 40 százalékot tett ki. A különböző termékkategóriák tekintetében döntően a ruházati cikkekről és a szórakozási lehetőségekről mondtak le a fogyasztók. „A válságot érzékelők mintegy 44-50 százaléka szignifikánsan mérsékelte ezek kiadásait.” (A két évvel ezelőtti adatokhoz képest döntően az utóbbi területén figyelhető meg jelentős visszaesés.)
 
A fogyasztói kosárban legkevésbé az egészségügyi kiadásokat érintette a krach: a lakosok 25 százaléka számolt be arról, hogy kevesebbet költ e célra. Az egészségügyi tételek közül jellemzően a vény nélkül kapható gyógyszerekre fordított összeg csökkent, a lakosság 14 százaléka mérsékelte ezeket, míg a receptköteles gyógyszerek vagy az étrend-kiegészítők esetében 12 százalékos az arány.

Hogyan érintette a gazdasági válság egészségügyi kiadásait?



Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez