Keresés a tartalomban:
Pénzügyek

Egekben az üzemanyagárak!

Címkék: autó benzinár MOL
Lassan a kiváltságosok „sportja” lesz a közlekedés. Mondjuk, gyalogszerrel, kerékpárral, esetleg szekéren még megéri utazni, de tömegközlekedéssel is már alig-alig, hát még gépkocsival. A MOL nem finomkodott: bruttó 10 forinttal emelte az üzemanyagok literenkénti árát.
Soha nem tankoltunk még ennyire drágán! Szerdán a Mol bruttó 10 forinttal emelte a tétet. A 95-ös benzinért immár 424 forintot kell leszurkolnia a parkolási díjakkal, regisztrációs díjjal, borsos sztrádamatrica-tarifával, olykor elképesztően magas büntetési tételekkel eleve agyonszekált hazai autósnak. A gázolaj ára még durvább: 443 forintot kóstál literje. A benzin ára 18-, a dízelé több mint 26 százalékkal magasabb most, mint egy évvel ezelőtt volt: a múlt esztendő elején a benzin átlagára 360-at, a dízelé „csak” 351 forintot nyomott.
 
A kutak árai között persze jelentős eltérések lehetnek; egy sztráda-menti töltőállomáson akár 440 forint fölötti árral is „kedveskedhetnek” az autósnak, de a legolcsóbb pontokon is alig valamivel 400 forint alattiak az üzemanyag-tételek. A gázolaj literje a legdrágább benzinkutakon 467 forintot érhet el, ami a horror-kategóriába illő summa.
 
A miheztartás végett néhány, egykor a keleti blokkot erősítő kelet-közép európai ország benzináraira is vessünk azért néhány pillantást. Nos, Ukrajnában – átszámolva – a 95-ös benzin esetében tartják a 321 forintos árat, a bolgároknál 376 forintnak megfelelő nemzeti valutát (BGN) kell leszurkolnia a kocsit hajtóknak, a lengyeleknél jelenleg 380-, a románoknál 391-, az albánoknál 403-, a cseheknél 434 forint a benzin literje. Gázolaj-fronton Európában Olaszország a csúcstartó: Itáliában 537 forintnál tartanak már; szóval, van még hová „fejlődni”…

Érdekesség, hogy a taxisblokád 1990-ben az üzemanyagár 65 százalékos emelése okán robbant ki. Előtte – óh, szépséges békeidők! – 40 forint alatt mérték a benzin literjét. Ha már így alakult, érdemes rápillantani a BKV aktuális tarifatáblájára is, ahol szintén nem bánnak kesztyűs kézzel az utazóval. Jelen pillanatban a szimpla vonaljegy 320-, a 10 darabos gyűjtőjegy 2800 HUF. Az egyhavi Budapest-bérlet súrolja a tízezres magasságot.
 
„Tessék vigyázni, az ajtók záródnak!”

Sz.Z.A.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez